Jednokratna novčana pomoć svakoj bebi rođenoj u Sremskim Karlovcima

0

Od ove godine svakoj bebi rođenoj u Sremskim Karlovcima pripašće jednokratna novčana pomoć u visini od 20.000 dinara, odlučili su nadležni u tamošnjoj lokalnoj samoupravi.

Pravo na pomoć prema Odluci o finansijskoj podršci porodici sa decom, imaju bebe rođene u kalendarskoj godini pod uslovom da im majka ima prebivalište, odnosno boravište u Sremskim Karlovcima u trenutku rođenja deteta i da se neposredno brine o njemu.

Zahtev se podnsi Odeljenju za drštvene delatnosti i opštu upravu u roku od 90 dana od rođenja bebe. Uz zahtev se podnosi izvod iz matične knjige rođenih za bebu, fotokopija lične karte podnosioca zahteva odnosno izbegličke legitimacije ako je majka izbeglica ili fotokopija legitimacije interno raseljenog lica i uverenje o boravištu, ukoliko je reč o roditeljima s Kosova i Metohije.

Pored navedenog, potrebno je potpisati izjavu o tome da majka neposredno brine o detetu, dostaviti broj tekućeg računa ili štedne knjižice podnosioca i uverenje o prebivalištu za dete. Novac se isplaćuje u roku od 15 dana od priznavanja prava na pomoć.

U 2017. godini Sremski Karlovci su postali bogatiji za 87 beba.

Pored isplate jednokratne pomoći za svu novorođenčad bez obzira na redosled rođenja u porodici, karlovačka opština daruje i bebu koja prva dođe na svet u kalendarskoj godini.

Reč je o takozvanoj novogodišnjoj novčanoj pomoći u iznosu od 10.000 dinara. Isti iznos isplaćivaće se od ove godine i porodicama koje dobiju blizance ili trojke. U januaru su na taj način darivane porodice s blizancima rođenim u periodu od 1. januara 2016. do 1. septembra prošle godine.

Uvođenjem novih vidova novčane podrške proširuje se polje brige o porodicama s decom u Sremskim Karlovcima, koje ima utemeljenje u opštinskoj odluci.

Tom odlukom propisano je i pružanje novčane pomoći za đake prvake, kao i nagrade učenicima generacije osnovne i srednje škole, kao i novogodišnji poklon.

Izvor: Dnevnik.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.