Izabrana najbolja rešenja za Detelinaru, Telep, Kovilj i Kamenicu

0
Foto: .ekapija.com
U junu ove godine pokrenut je Projekat Nova mesta – uređenje javnih prostora u Novom Sadu, , a nedavno su izabrana i najbolja arhitektonsko-urbanistička rešenja za četiri “urbana džepa”.
Uređenje Novih mesta za susrete građana i priređivanje kulturnih dograđaja, deo je priprema za 2021. godinu kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture.

Žiri koji je odabrao najbolje radove činili su Darko Polić (kao predsednik žirija), Pavle Stamenović, Rene Lisac, Vera Golubović, Ana Pajvančić Cizelj i Dejan Mitov.Nova mesta će dobiti Detelinara, Telep, Kovilj i Sremska Kamenica. Ovo je prvi put u Novom Sadu da su i građani imali priliku da odlučuju o uređenju javnih prostora.

Foto: ekapija.com
Foto: ekapija.com

Metodologiju korišćenu u projektu Nova mesta obrazložio je predsednik žirija Darko Polić, koji je pojasnio da su sprovedeni postupci anketiranja, ispitivanja putem fokus grupa, javnog pozivanja, uz selekciju žirija i vrednovanje pristiglih radova. Ono što sledi jeste realizacija tj. sređivanje javnih prostora, navodi se na sajtu Fondacije Novi Sad 2021.

Slobodan Jović iz Društva arhitekata Novog Sada govorio je o uključenosti udruženja DANS u proces stvaranja Novih mesta, kao i načinu sprovođenja konkursa. Jović je istakao i da je ukupan broj radova pristiglih na konkurs iz zemlje i regiona 57, piše na satu Fondacije Novi Sad 2021. Od tih 57 radova, stiglo je 7 za lokaciju MZ Sremska Kamenica, 16 za lokaciju MZ Južni Telep, 13 za lokaciju MZ Kovilj i 21 za lokaciju MZ Detelinara, navedeno je na sajtu Fondacije.Rad Đorđa Ilića odabran za lokaciju  Detelinara

Foto: .ekapija.com
Foto: ekapija.com

Za lokaciju Detelinara za otkup je odabran rad Đorđa Ilića, prvu nagradu dobili su Fedor Jurić i Albert Topić, a pohvaljen je tim autora: Janja Franeta, Veljko Ćirić, Bojana Puzić, Natalija Ristanović. Nagrada publike, odnosno Novosađana koji su glasali, pripala je Miljani Janković i Neveni Kunčak.

Telep

Ahitektonsko rešenje predloženo za otkup sa preporukom za realizaciju za lokaciju Telep, poslala je organizacija iz Bosne i Hercegovine, Polygon workshop: Emina Alić, Jasmin Sirčo, Berina Šahinović-Sulejmanović i Adina Šahinović.

Foto: .ekapija.com
Foto: ekapija.com

Prva nagrada za istu lokaciju dodeljena je Tijani Miljić, a pohvale su dobili Fedor Jurić i Albert Topić, kao i Jovana Laketić i Sanja Đurđević.

Sremska Kamenica

Za arhitektonsko rešenje na lokaciji Sremska Kamenica, prvu nagradu dobila je grupa autora Malina Čvoro, Saša Čvoro, Slobodan Peulić, i Maja Medić – student, Neda Medić – student, Nebojša Jeremić – student. Za istu lokaciju pohvaljena su dva rada studenta Đorđa Ilića, i grupe autora Dragan Marinčić, Aleksandra Marinčić, Ana Gojković.

Foto: .ekapija.com
Foto: ekapija.com

Kovilj

Projekat odabran za otkup za lokaciju Kovilj sačinila je grupa autora Janja Franeta, Veljko Ćirić, Bojana Puzić i Natalija Ristanović, dok je prvu nagradu dobio projekat Jelene Jelačić, Tijane Radovanović, Alekse Bekića i Pavla Nikolića. Pohvala za realizaciju preuređenja anketne zone lokacije u Kovilju dobila je grupa autora: Marijana Simić, Vesna Trbić, Ivan Simić, Olivera Petrović, Tihomir Dičić i Kristina Verušeski, a pohvaljen je i rad Igora Rajkovića.

 

Foto: ekapija.com
Foto: ekapija.com

nova_mesta_kovilj_

Izvor: eKapija

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.