Inteziviranje saradnje AP Vojvodine i Baden-Virtemberga

0
Foto: Pokrajinska Vlada

Na petom zasedanju Zajedničke komisije Srbije i Baden-Virtemberga, dogovoreno je inteziviranje saradnje AP Vojvodine i Baden-Virtemberga u oblasti poljoprivrede, putem promocije i plasmana organskih proizvoda iz Republike Srbije.

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu upravu Ognjen Bjelić prisustvovao je ovom zasedanju u svojstvu koordinatora prve radne grupe, dok su predsedavajući srpskog i nemačkog dela Zajedničke komisije, u prisustvu premijera Vlade Srbije Ane Brnabić i premijera Baden-Virtemberga Vinfrida Krečmana, potpisali Protokol o unapređenju saradnje imeđu Srbije i nemačke pokrajine Baden-Vitemberg.

Dokument je potpisan nakon dvodnevnog zasedanja Zajedničke komisije koja je kroz pet radnih grupa razmatrala mogućnosti za produbljivanje saradnje u oblasti ekonomije, evropskih pitanja, saobraćaja, zdravstva kulture i nauke, čime je naglašena spremnost dveju starana da se ide dalje u svim aspektima bilateralne saradnje.

Predsedavajući su se saglasili da Zajednička komisija ima ključnu ulogu u koordinaciji i intenziviranju saradnje kroz zajedničke projekte u mnogim oblastima kako bi se poboljšao i promovisao čitav niz ekonomskih i drugih odnosa.

U ovom segmentu je ocenjeno da je saradnja između AP Vojvodine i pokrajine Baden – Virtemberg intenzivna, a njen institucionalni okvir obezbeđuju izjave o namerama o saradnji iz 2014. godine.

U diskusijama je naglašeno da sveukupni odnosi sa Baden-Virtembergom imaju izuzetan politički i ekonomski značaj, jer je ovo jedna od najrazvijenijih evropskih regija.

Kako je Bjelić naveo, saradnja bi se mogla postići i u oblasti upravljanja kvalitetom i sigurnosti hrane, strukturalnom razvoju ruralnih područja, te uspostavljanju kontakata između Univerziteta u Hohenhajmu i Univerziteta u Novom Sadu.

Zvaničnici Baden- Virtemberga ukazali su na to da povećan ineters za saradnju sa Republikom Srbijom nema samo političko-privrednu, već i kulturno-istorijsku dimenziju, i u tom kontekstu posebno ističu saradnju u okviru Strategije EU za Dunavski region koji je u fokusu EU politike Baden-Virtemberga, saopštila je Pokrajinska Vlada.

Izvor: Pokrajinska Vlada

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.