I Banat podržao predlog da 25. novembar bude Dan AP Vojvodine

0
Foto: Pokrajinska Vlada

Na javnoj raspravi koja je juče održana u Zrenjaninu, Nacrt pokrajinske skupštinske odluke o utvrđivanju i svečanom obeležavanju Dana AP Vojvodine i drugih dana od pokrajinskog značaja dobio je jednodušnu podršku.

Nacrtom te odluke je predviđeno da se kao Dan Vojvodine obeležava 25. novembar – dan na koji je 1918. godine Velika narodna skupština održana u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji. To su, u prepunoj svečanoj sali zrenjaninske Gradske kuće, podržali predstavnici lokalnih samouprava, kao i kulturnih, obrazovnih i drugih institucija iz celog Banata.

Podsetivši da je među 757 delegata Velike narodne skupštine njih više od 350 bilo upravo iz Banata, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama dr Nebojša Kuzmanović rekao je da „sećanje na naše pretke, koji su pre jednog veka doneli istorijsku odluku nije samo obaveza, nego i privilegija“.

„Uvođenjem 25. novembra kao Dana AP Vojvodine mi, zapravo, od zaborava čuvamo najznačajniji događaj u njenoj istoriji, ali i jedan od najvažnijih događaja u istoriji celog srpskog naroda. Pokrajinska vlada na čelu sa predsednikom Igorom Mirovićem tome pridaje izuzetan značaj i otuda i inicijativa da se upravo 25. novembra obeležava Dan AP Vojvodine“, dodao je on.

Kuzmanović se, u kontekstu javne rasprave o Danu AP Vojvodine, osvrnuo i na aktuelno pitanje promene naziva grada Zrenjanina, podsetivši „da je Prisajedinjenje više nego očigledno bilo izraz narodne volje, ali da su ga međuratni komunisti, na čelu upravo sa Žarkom Zrenjaninom, vođeni partikularnim partijskim interesima, osporavali i pogrešno tumačili kao ideološki i kontrarevolucionarni akt“.

O istorijskom značaju Banata u vreme Prisajedinjenja, danas je govorio i direktor Muzeja Vojvodine dr Drago Njegovan.

„Uloga Banaćana, ne samo iz tadašnjeg Velikog Bečkereka, nego i iz svih drugih delova Banata, kojoj je posebnu snagu i odlučnost davao njihov tadašnji lider dr Slavko Županski, bila je izuzetna, a proglašavanje 25. novembra za Dan AP Vojvodine je svojevrstan omaž tom velikom pregnuću vaših predaka“, dodao je on.

U ime grada Zrenjanina, prisutnima se obratio gradonačelnik Čedomir Janjić, a u raspravi su podržani i predlozi, takođe sadržani u nacrtu pokrajinske odluke, da se kao datumi od pokrajinskog značaja, obeležavaju i 15. maj, povodom Majske skupštine održane u Sremskim Karlovcima 1848. godine, na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine, kao i 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava, kada su UN 1948. godine usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

Prva javna rasprava na kojoj je nacrt pokrajinske odluke takođe dobio punu podršku, održana je 4. aprila u Rumi, a naredna je zakazana za 17. april u Novom Sadu, navodi se u saopštenju Pokrajinske Vlade.

Izvor: Pokrajinska Vlada

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.