Gradi se prečistač u Begeču

0
Foto: Grad Novi Sad

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije pristupila je realizaciji još jednog kapitalnog objekta sa ciljem unapređenja komunalne infrastrukture u prigradskim naseljima.

Za stanovnike Begeča izuzetno je značajna vest da je počela izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, čime će biti omogućeno da ranije izgrađena kanalizaciona mreža bude puštena u funkciju. Za ovu investiciju iz gradskog budžeta izdvojeno je 192 miliona dinara, a rok za završetak svih predviđenih radova je 240 dana.

Budući kompleks prečistača prostiraće se na površini od 1,5 ha, udaljenoj oko 500 m od samog naselja, južno od magistralnog puta Novi Sad-Bačka Palanka.

Za obezbeđenje adekvatnog kvaliteta prečišćene vode, predviđena je primena kombinovanog postupka mehaničko-biološkog prečišćavanja, čime će biti zadovoljeni svi neophodni uslovi zaštite životne sredine, naročito zaštite okolnog zemljišta, kao i površinskih i podzemnih voda.

Otpadne vode iz naselja će se dovodnim kolektorom, iz pravca Ulice Dositeja Obradovića, transportovati do prečistača. Budući recipijent prečišćenih otpadnih voda iz naselja je reka Dunav (meandar Dunavac), a prečišćene otpadne vode neće ugroziti kvalitet vode u recipijentu.

Sem samog postrojenja, u okviru kompleksa biće izgrađene i interne saobraćajnice, parking, javno osvetljenje, vodovodna i elektro mreža, a čitav prostor će se na kraju i hortikulturno urediti.

Izgradnjom prečistača i dovođenjem kanalizacije u funkcionalno stanje rešava se jedan od najkrupnijih komunalnih problema i ujedno omogućuje bolji i kvalitetniji život stanovnika Begeča. Time se još jednom potvrđuje opredeljenje Grada Novog Sada za uspostavljanje jednakih komunalnih standarda u svim prigradskim naseljima, uz podsećanje da su prethodnih godina izgrađena i puštena u rad tri prečistača i to u naseljima Kovilj, Stepanovićevo i Rumenka.

Izvor: Grad Novi Sad

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.