Grad donosi stratešku odluku u procesu stabilizacije JKP ”Stan”

0

Juče je na konferenciji za novinare povodom aktuelne situacije u JKP ”Stan” rečeno da Grad Novi Sad intentzivno radi na pronalaženju najadekvatnijeg rešenja za stabilizaciju tog preduzeća i donošenju strateške odluke koja će biti u interesu zaposlenih, i građana Novog Sada.

Događaju su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Adrijana Mesarović, član Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Mira Radenović, član Gradskog veća za upravu i propise Milan Đurić, direktor JKP ”Stan” Ivan Radojičić i predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Novog Sada Zoran Radosavljević. Kako je rečeno, finasijski problemi u JKP ”Stan” datiraju još iz perioda pre 2008. godine.

– Još 2008. godine ”Stan” je imao 800 miliona dinara duga prema različitim poveriocima, i pošto nije mogao samostalno da isplati dugovanja, 2015. godine pokrenut je prethodni stečajni postupak u tom preduzeću. Međutim, za Grad nije bio prihvatljiv stečajni postupak, te je pokrenut postupak javno-privatnog partnerstva u cilju očuvanja radnih mesta i obezbeđivanja nesmetanog rada preduzeća – naglasila je članica Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Mira Radenović. Kako je pojasnila Adrijana Mesarović, procenjeno je da stečajnim postupkom poverioci ne bi bili namireni ni u neznatnom procentu, a zaposleni bi bili neznatno namireni bez isplate otpremnina.

– Uloženi su veliki napori da, i pored teške finansijske situacije, preduzeće izmiri deo obaveza koje su nasleđene, kao i one koje su nastale iz poslovanja, tako da su u celosti izmirili dug prema ”AIK banci”, i značajan deo potraživanja prema ”Komercijalnoj banci” – kazala je Adrijana Mesarović. Prema njenim rečima, koncept javno-privatnog partnerstva je jedini zakonski okvir koji obezbeđuje dugoročno udruživanje te vrste, gde svako unosi najbolje što ima, i gde je zaštićen javni interes. Nakon što je Komisija Vlade Republike Srbije dala pozitivno mišljenje na predlog projekta javno-privatnog partnerstva za JKP ”Stan”, raspisan je otvoreni postupak javne nabavke za odabir partnera.

– Zaključenju ugovora prethodila je najtransparentnija procedura u kojoj je svaki korak objavljivan na potrtalu Javnih nabavki, i na sajtu JKP ”Stan”, a kompletan postupak je pratio građanski nadzornik koji nije imao ni jednu primedbu. Međutim, privatni partner nije ispunio svoju početnu obavezu, nije uplatio162 miliona dinara koji su trebali da budu upotrebljeni za namirenje dugova prema zaposlenima, te je ugovor raskinut – rekla je Adrijana Mesarović i dodala da je time Grad zaštitio javni interes i sprečio štetu po gradski budžet.

Direktor JKP ”Stan” Ivan Radojičić zahvalio se Gradu na zaštiti interesa preduzeća, i na kontinuiranoj podršci u procesu pronalaženja trajnog rešenja. U ime zaposlenih obratio se predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Novog Sada Zoran Radosavljević ističući da uz pomoć Grada i dobru volju radnika, ”Stan” može da prevaziće probleme, a tvrdeći da nijedno od preduzeća tog tipa na tržištu ne može bolje da održava velike zgrade.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.