Fondovi EU upotrebljeni za jačanje kapaciteta za upravljanje migracionom krizom

0
Foto: MUP

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović upoznao je komesara Evropske unije za humanitarnu pomoć Hristosa Stilijanidesa sa svim aspektima upravljanja migracionom krizom, posebno naporima koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzelo u cilju suzbijanja krijumčarenja ljudi i nezakonitog prelaska državne granice.

Ministar je istakao da su zahvaljujući predanom zajedničkom radu policije i tužilaštva donete presude protiv 38 osoba, koje su osuđene na ukupno 56 godina i 2 meseca zatvora zbog krijumčarenja 613 ljudi. On je dodao i da je oduzeta veća količina novca, više putničkih vozila i mobilnih telefona.

Ministar se zahvalio Evropskoj komisiji na donaciji od 1,7 miliona evra za realizaciju projekta „Specijalne mere 1“, koji je imao za cilj jačanje kapaciteta MUP-a za reagovanje u kriznim situacijama i odgovor na povećane migracione tokove kroz našu zemlju.

Komesar Stilijanides konstatovao je da sa svakom posetom Republici Srbiji uviđa da su fondovi Evropske unije pravilno upotrebljeni, da se jačaju kapaciteti za upravljanje migracionom krizom, da su migranti zbrinuti, da se poštuju ljudska prava kao i da srpska policija humano postupa prema migrantima.

Stefanović i Stilijanides izrazili su i zadovoljstvo visokim stepenom saradnje i učešćem predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije u akcijama koje se aktiviraju posredstvom Mehanizma civilne zaštite Evropske unije, kao i pomoći koju je Evropske unija pružila Srbiji prilikom poplava i drugih elementarnih nepogoda.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, prema rečima Stefanovića, u oblast upravljanja vanrednim situacijama nastaviće da ulaže finansijska sredstva u poboljšanje uslova rada, bolje opreme i jačanje kapaciteta ljudskih resursa.

Stefanović je dodao da će se nastaviti i saradnja sa Evropskom unijom kroz Mehanizam civilne zaštite.

Komesar Stilijanides rekao je da očekuje da Republika Srbija, uzimajući u obzir rezultate i napore koje ulaže, bude prva država kandidat za članstvo koja će postati punopravni član Evropske unije.

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.