Efikasnije upravno sudstvo deo reforme pravosuđa

0
Foto: pixabay

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da unapređenje upravnog postupka i jačanje efikasnosti rada Upravnog suda predstavljaju deo reforme pravosuđa, što je definisano i Nacionalnom strategijom za reformu pravosuđa 2013–2018. godine.

Kuburović je na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji “Organizacija i nadležnost upravnog sudstva” istakla da su unapređenje ljudskih prava, kroz kvalitetniji i lakši pristup pravdi, i pravna sigurnost u direktnoj korelaciji sa jačanjem upravnog sudstva.

Predstoje nam tri velika zadatka u narednom periodu, i to reorganizacija nadležnosti Upravnog suda sa uvođenjem drugostepenog postupka, ujednačavanje sudske prakse u cilju uspostavljanja pravne predvidivosti, od koje zavisi i investiciona klima, i konačno standardizacija postupka, navela je ona.

Ministarstvo pravde je, kako je podsetila, iniciralo pokretanje projekta “Reforma Upravnog suda i unapređenje upravnog postupka”, čije je finansiranje ugovoreno u okviru Protokola koji je deo Zapisnika o međuvladinim pregovorima o razvojnoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade Nemačke.

Prema njenim rečima, projekat predviđa izradu analize postojećeg normativnog okvira, broja i vrste predmeta, kao i uporednu analizu sa drugim državama, što treba da doprinese lakšem usaglašavanju naših propisa sa standardima EU, kako iz perspektive potreba upravnog sudstva, tako i iz ugla interesa građana.

Pored pronalaženja najboljih rešenja koja će unaprediti naše upravno sudstvo, Ministarstvo pravde je posvećeno i jačanju kapaciteta Upravnog suda, podvukla je Kuburović.

Ona je napomenula da je Ministarstvo u 2016. godini za potrebe ovog suda obezbedilo najmoderniju kompjutersku opremu neophodnu za rad pisarnice, sudija i svih odeljenja.

Time su, kako je istakla, u potpunosti zamenjeni svi stari i nefunkcionalni računari, a Upravni sud je postao sud sa najmodernijom računarskom opremom u čitavoj zemlji.

Kuburović je podsetila na to da je Ministarstvo pravde, zajedno sa Upravnim sudom, razvilo aplikaciju “eSud”, koja će omogućiti ovom sudu, advokatima i građanima u potpunosti elektronsku komunikaciju povodom upravnog spora.

Prema njenim rečima, u praksi će to značiti da stranke u postupku upravni spor vode skoro potpuno elektronski, bez odlazaka u sud, što će značajno doprineti uštedama, ali i ubrzavanju upravnih postupaka.

Ona je dodala da je početak rada aplikacije “eSud” planiran nakon usvajanja Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja, koji predstavlja neophodni pravni osnov za rad aplikacije.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio rekao je da upravni sudovi imaju centralnu ulogu u očuvanju vladavine prava i zaštiti prava svih građana, uz ocenu da je reforma pravosudnog sistema jedan od prioriteta u Srbiji.

Predsednik Visokog saveta sudstva Dragomir Milojević podsetio je na to da je Upravni sud u naš pravosudni sistem uveden 2010. godine kao sud posebne nadležnosti, čime je, kako je dodao, obezbeđena sudska kontrola akata državnih organa i drugih organa koji vrše javna ovlašćenja.

Konferenciju “Organizacija i nadležnost upravnog sudstva” organizuju Misija OEBS-a i Upravni sud Srbije, a prisustvuju joj najviši predstavnici pravosuđa Austrije, Češke, Grčke, Mađarske, Italije, Poljske, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

Cilj skupa jeste predstavljanje prednosti i nedostataka postojećih upravno-pravnih sistema u tim državama.

 

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.