Dvanaest knjiga u užem izboru za nagradu “Zlatni suncokret”

0
Zlatni suncokret je književno priznanje koje finansira srpska fabrika ulja „Vital“ u Vrbasu. U javnosti ova nagrada poznata je i kao “Vitalova nagrada”, koja se dodeljuje 21. put za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljeno u toku prethodne godine.
U užem izboru za nagradu “Zlatni suncokret” za 2017. godinu našlo se 12 knjiga od preko 200 naslova koje je razmatrao žiri u sastavu Nikola Strajnić, Dragan Jovanović Danilov i Vladimir Gvozden (predsednik).

Sa svojim romanima kandidati za “Zlatni suncokret” su Predrag Marković sa delom “Zavodnik ništavila” u izdanju kuće “Solaris” iz Novog Sada, Vida Ognjenović (“Maksimum”, Arhipelag, Beograd), Bojan Krivokapić (“Proleće se na put sprema”, Red box, Beograd), Franja Petrinović (“Popravljač ogledala”, Akademska knjiga, Novi Sad) i Vladimir Pištalo (“Sunce ovog dana”, Agora, Zrenjanin).

U užem izboru su i pesničke zbirke “U obruču” Bojane Stojanović Pantović (Povelja, Kraljevo), “Skrivenosti” Nikole Vujčića (Kulturni centar Novog Sada, Novi Sad) i “Mapa” Gojka Božovića (Povelja, Kraljevo), kao i zbirke priča “Naknadne istine” Darka Tuševljakovića (Arhipelag, Beograd), “Kao u sobi sa ogledalima” Vladimira Kecmanovića (Laguna, Beograd) i “Put u juče” Tibora Varadija (Akademska knjiga, Novi Sad).

Žiri je u uži izbor uvrstio i knjigu eseja “Preko veka” Dragana Hamovića (Povelja, Kraljevo).

Knjige iz užeg izbora za “Zlatni suncokret” svedoče, kako je primetio žiri, o produbljenom odnosu njihovih autora i autorki prema međusobnom i za književno pisanje suštinski važnom odnosu jezika, stvarnosti i subjektivnosti.

Primetno je da srpska proza, ukleštena između tržišne matematike i spisateljskog nadahnuća, nastoji da osvoji dubinske slojeve krize u kojoj živimo, te da polako napušta istorijski patos koji joj je bio svojstven poslednjih decenija, ocenili su članovi žirija.

Utisak žirija je da je prekomernost istorije prizvala realizam i time nanela štetu smelosti pripovedača da eksperimentišu sa formom, jezikom, strukturom.

U poeziji, kako navode, često prepuštenoj maniru i osuđenoj na samodovoljnost, vlada zrelost izraza, svedenost, učenost, a pomalo joj nedostaju otresitost i mudra, pesnička ludost.

Prema oceni članova žirija, knjige uvrštene u uži izbor se izdvajaju zbog smelog i promišljenog suočavanja sa složenim likovima bliže i dalje povesti i iznalaze uverljiv i izazivački odnos između teksta i sveta, dokumenta i fantazije, velikih i malih priča.

Najuži izbor kandidata biće saopšten sredinom januara, a nagrada, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće uručena početkom februara u Beogradu.

Nagrada je prvi put dodeljena 1996. godine pesničkoj zbirci Ivana V. Lalića, a među dobitnicima su Radoslav Petković, Goran Petrović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Dragan Jovanović Danilov, Jovica Aćin, Mileta Prodanović, David Albahari, Uglješa Šajtinac i Dragan Velikić.

Prošlogodišnja dobitnica je Svetlana Slapšak za roman “Ravnoteža”.

Nagrada se uručuje svake godine uoči Svetog Save za najbolju knjigu objavljenu u prethodnoj godini.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.