Đoković otvorio međunarodnu konferenciju o održivom turizmu

0

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković otvorio je danas 9. Regionalnu konferenciju o održivom turizmu, preduzetništvu i lokalnom ekonomskom razvoju.

Cilj ove dvodnevne međunarodne edukacije je razmena iskustava u segmentu održivog turizma, koja treba da doprinese kreiranju modela za podizanje konkurentnosti turističke destinacije, unapređenju destinacijskog menadzmenta, te afirmaciji koncepta smart destinacija.

Đoković je otvarajući skup istakao da je održiv način življenja, kao i održivi turizam, koncept razvoja čiji je cilj da se buduće generacije zaštite, i da sačuvamo sve ono što smo nasledili.

„Turizam je oblast koja se dinamično razvija, pogotovo u Vojvodini, a razvoj koji je brži od očekivanog, zapažen je čak i u delovima Republike Srbije, koji ne važe za tradicionalno turističke regije. Stoga je važno da prilikom ,,jurenja profita“ od strane turističke privrede, ne smemo zaboraviti šta je to što treba da sačuvamo – da ne kontaminiramo ni imovinu, životnu sredinu, hranu, niti kulturno-istorijsko nasleđe“, istakao je Đoković i dodao da su ovakvi skupovi važni za definisanje ciljeva u sklopu održivog načina korišćenja prirodinih resursa.

Đoković je dodao i da Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam podržava mikro i male preduzetnike koji se u okviru svojih delatnosti bave unapaređenjem turizma.

,,Konkurs koji je u toku, a koji je raspisan kao podrška privrednim društvima i preduzetnicima, i koji je proširen i na ugostiteljski deo privrede, kreiran je tako da se pravi resursi razvijaju, a da pomognemo one lokalne samouprave koje su nedovoljno razvijene,putem prve pokrajinsku strategije razvoja turizma na kojoj trenutno radimo“, ukazao je Đoković.

Konferenciju posvećenu održivom razvoju turizma, koja se održava u Rektoratu UNS-a, organizuju Centar za istraživanja i studije turizma, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam,u saradnji sa Gradom Novim Sadom, Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, Nemačkom agencijom za međunarodnu saradnju (GIZ) i drugim partnerima iz akademskog, javnog i privatnog sektora.

Tim povodom, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, primio je danas direktoricu Svetske turističke organizacije za Evropu, Izabel Garana, i visoke predstavnike iz sektora turizma vlade Republike Srbije, Crne Gore, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, i drugih.

Na sastanku su razmatrane kvantitativne i kvalitativne promene u sferi turizma, koje se, pre svega, manifestuju u dinamičnom rastu turističkog prometa, globalizacije turističkog tržišta, stvaranju novih fleksibilnijih vidova usluga, a u vezi sa turističkim kretanjima.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.