Dobri rezultati uvođenja dualnog obrazovanja

0

Uvođenje obrazovnog profila trgovac i praktična nastava po dualnom modelu u pet kompanija rezultat je saradnje Privredne komore Srbije, Ministarstva prosvete Srbije, Ministarstva spoljnih poslova Austrije i Privredne komore Austrije.

Učenici prvog razreda Trgovačke škole u Beogradu znanje i veštine već stiču kroz praksu u Maksiju, DM, Univereksportu, Merkatoru i VIP-u, a u planu je uvođenje i drugih obrazovnih profila u različitim sektorima.

„Pokazujemo rezultate iz dana u dan i veoma je bitno što učenici imaju mogućnost da praktični deo budućeg zanimanja uče u firmama“, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije. Čadež je najavio od septembra uvođenje novih obrazovnih profila kao što su  tehničar logistike i špedicije, brodomonter, modni krojač, automehaničar, elektromonter mreža i postrojenja.
„Radimo na uvođenju profila koji su potrebni privredi“, istakao je predsednik Komore i zahvalio austrijskim partnerima na podršci u uvođenju dualnog obrazovanja u srednjoškolski sistem Srbije.
Dualno obrazovanje važno je za preduzeća, privredu, preduzetnike, mlade ljude, rekla je Marta Šulc,  potpredsednica Privredne komore Austrije navodeći da se kroz taj vid edukacije unapređuje konkurentnost na međunarodnom tržištu. U Austriji dualni sistem obrazovanja ima dugu tradiciju, dodala je Šulc, koja je vlasnica hotela u Austriji i svake godine ima najmanje 40 učenika na praksi. Austrija, kako je objasnila, šest od deset evra zarađuje izvozom zahvaljujući kvalitetnim proizvodima, što omogućava dobro obučena radna snaga.
Podseća da je za Austriju Srbija veoma važna kako u spoljnopolitičkom tako i u ekonomskom pogledu. Da bi dualno obrazovanje uspelo neophodno je da svi sarađuju, a posebno da se uključe preduzetnici, smatra Majer.
 U februaru prošle godine potpisan je Memorandum o saradnji Privredne komore Srbije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Saveznog ministarstva za Evropu, integraciju i spoljne poslove Austrije i Privredne komore Austrije, čime je i zvanično potvrđena austrijska podrška razvoju dualnog obrazovanja u srednjim školama u Srbiji.
Svih 120 učenika prvog razreda obrazovnog profila Trgovac Trgovačke škole u Beogradu učenje na radu obavljaju  u kompanijama Delez (Maksi), DM, Univereksport, Merkator i VIP Mobile.
Delegacija Privredne komore Austrije i predsednik PKS obišli su filijalu mobilnog operatera VIP u centru Beograda, gde je na obuci pet učenika.
Izvor: PKS
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.