Đorđević: Prioritet briga o osobama sa invaliditetom

0

Dom za odrasla invalidna lica u Zemunu proslavio je 20 godina od osnivanja, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je tom prilikom poručio da će prioritet Ministarstva i u narednom periodu biti briga o osobama sa invaliditetom.

Đorđević je takođe poželeo uspešan nastavak rada zaposlenima, a korisnicima prijatan boravak u Domu, uz napomenu da Vlada omogućava osobama sa invaliditetom punu integraciju u društvo, smatrajući ih ravnopravnim građanima naše zemlje, što dokazuje i odnos prema paraolimpijcima, koji su za svoje rezultate vredno nagrađeni.

Ponosni smo na to što našu zemlju predstavljaju u najlepšem svetlu i što se zbog njih naša himna čuje u svetu. Ministarstvo preduzima niz konkretnih mera kako bi promenila svest građana Srbije i uklonila stereotipe koji postoje kada su u pitanju osobe sa invaliditetom, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, izrada socijalnih karti i umrežavanje institucija doprineće pravilnoj raspodeli dodeljenih sredstava i sprečavanju eventualne zloupotrebe.

Ministar je podsetio na to da su ove godine obezbeđena veća sredstva za unapređenje uslova života osoba sa invaliditetom u odnosu na prošlu godinu, odnosno oko 1,7 milijardi dinara, i izrazio nadu da će svake naredne godine za to biti sve više novca iz državnog budžeta.

Đorđević je podvukao da će nastojati da sredstva koja se iz budžeta Republike Srbije izdvajaju za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom naredne godine budu još veća.

Želimo da nam predstavnici saveza udruženja kroz projekte ukažu na to šta im je to potrebno kako bi se unapredili uslovi njihovog života, a mi ćemo zajedno pronaći najbolji način da im pomognemo, poručio je on.

Vršilac dužnosti direktora Doma za odrasla invalidna lica Mikica Budumirović preneo je zahvalnost Đorđeviću na prisustvu obeležavanju ovog jubileja, kao i na podršci koju pruža toj ustanovi kada su u pitanju nega i briga o korisnicima.

Budimirović je istakao da je dosadašnja saradnja sa Ministarstvom bila na izuzetnom nivou, i dodao da veruje da će se ona nastaviti i u narednom periodu, kao i da će se truditi da svoju ulogu direktora i poverenje koje je dobio opravda na najbolji način.

Osobe sa invaliditetom treba da socijalizujemo i uključimo u svakodnevne aktivnosti, da se kreću, posećuju kulturne manifestacije i učestvuju u sportskim dešavanjima, poručio je on.

Budimirović je naveo da su upravo iz te ustanove krenula dešavanja na polju paraolimpijskog sporta i da su Željko Dimitrijević i Miloš Mitić, koji su dok su živeli u toj ustanovi krenuli da se bave sportom, a zatim otišli korak dalje, postigli značajne rezultate i osamostalili se.

Srpski atletičar i paraolimpijac Miloš Mitić, koji je osvojio srebrnu evropsku medalju u Velsu i bronzanu medalju na SP u Dohi 2015, a najveći rezultat postigao na Paraolimpijskim igrama 2016. godine, kada je osvojio srebrnu medalju sa ličnim rekordom, iskazao je zahvalnost Domu za odrasla invalidna lica u Zemunu.

Obeležavanju 20 godina od osnivanja Doma u Zemunu prisustvovali su državni sekretar Nenad Nerić i i vršilac dužnosti pomoćnika ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja osnivač je Doma za odrasla invalidna lica u Zemunu.

Ta ustanova je osnovana 1998. godine, prvo kao Poslovna jedinica Gerontološkog centra Beograd, a 2002. godine odvojila se kao samostalna ustanova za smeštaj lica sa telesnim invaliditetom u osnovi čega je cerebralna paraliza, paraplegija, kvadriplegija, mišićna distrofija, multipleks skleroza i fokomelija.

Ova ustanova pruža visok nivo usluga socijalne i zdravstvene zaštite, ima profesionalan i stručan kadar, dobre uslove stanovanja i korektnu saradnju sa korisnicima, pri čemu ulaže i dodatni napor kako bi omogućila i svaki vid socio-kulturnih kontakata i aktivnosti korisnika, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izvor: Vlada Srbije

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.