Dijalog važan za negovanje demokratije

0
Foto: srbija.gov.rs
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su javni dijalog i saradnja državnih institucija sa građanskim društvom i organizacijama koje mogu da doprinesu bržem i efikasnijem razvoju društva veoma važni, istakavši otvorenost Vlade za takav dijalog.
Brnabić je, na konferenciji “Dobro upravljanje i efikasnost građanskog učešća”, iznela uverenje da nijedna vlada ne zna šta je najbolje uraditi baš u svakom segmentu društva, i da je zato potrebno da, ukoliko želi da bude uspešna i radi u interesu građana, razgovara i sluša civilno društvo, udruženja investitora, prepozna dobre inicijative i uradi sve da se one sprovedu u praksi.

Ona je podvukla da Vlada Srbije želi da sluša i čuje i zajedno sa svim pomenutim faktorima implementira inicijative kako bi se situacija u Srbiji menjala nabolje.

Premijerka je rekla da je dijalog potreban i zbog toga što u našem društvu postoje velike polarizacije i podele, što inače nije svojstveno samo našem društvu, već je odraz vremena u kojem živimo.

Polarizacija je, kako je ocenila, očigledna u većem broju društava i predstavlja najvećeg neprijatelja prave demokratije, jer doprinosi tome da sve manje ima ili uopšte nema dijaloga o važnim temama, već smo svi za ili protiv nečega.

Ni dijalog nije baziran na činjenicama, već na paušalnim i površnim ocenama, naglasila je ona i ukazala na to da je potrebno negovati dijalog kako bismo se usredsredili na budućnost.

Vlada mora da preduzima sve što može kako bi se fokusirala na svrsishodnu interakciju sa civilnim društvom i širom javnošću, posebno na način koji omogućava da se ta interakcija zasniva na činjenicama i uvažavanju stavova onih koji drugačije misle, navela je premijerka.

Prema njenim rečima, najbogatija su ona društva koja svoj razvoj baziraju na dijalogu, diskusiji i poštovanju prava da se misli drugačije.

Brnabić je navela da je najviše brinu dve stvari – mali broj građana koji smatraju da mogu da utiču na promenu stvari na nacionalnom nivou, i mali broj građana koji žele da se bave politikom.

Treba zajedno da se borimo i pokažemo kako građani mogu da menjaju stvari, rekla je predsednica Vlade i dodala da je zabrinjavajući trend što veoma mali procenat građana želi da se bavi politikom.

Tome je doprinela i polarizacija i viđenje da ako želite da se bavite politikom, želite to isključivo iz sopstvenog interesa. U tome nam nisu pomogli mediji, pa ni oni istraživački, ukazala je ona.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara, ocenila da su okrugli stolovi o promeni Ustava u oblasti pravosuđa inkluzivni bez obzira na to što su pojedine organizacije napustile pretposlednju debatu.

Debate su tek početak, navela je ona i objasnila da se na osnovu svih tih razmišljanja stvara predlog koji će dalje biti predmet debata, a biće poslat i Venecijanskoj komisiji.

Ona je navela da je ovo prvi put da se proces oko promena Ustava organizuje u okviru okruglog stola, i podsetila na to da je do sada održano nekoliko tih skupova, pri čemu su na jednom od poslednjih neke od organizacija napustile debatu.

Konferenciju “Dobro upravljanje i efikasnost građanskog učešća” organizovali su Izvršna agencija Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije “Wilton Park” i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Izvor: Vlada Srbije

 

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.