Dijalog ubuduće samo po principu: Ostvarimo dogovoreno, pa idemo dalje

0
“Stanje zamrznutog konflikta po pitanju Kosova i Metohije, koji je naizgled realnija opcija, Srbiji ostavlja sve manje prostora za zaštitu svog suvereniteta u pokrajini”, naglasio je srpski predsednik Aleksandar Vučić i istakao da je rešavanje kosovsko-metohijskog problema od suštinskog značaja za našu zemlju.
Vučić je otvarajući Nacionalni konvent o EU, koji se održava u okviru unutrašnjeg dijaloga, ukazao da u ovom trenutku imamo dve realne opcije.

“Jedna izgleda mnogo realnije, a to je opstanak i ostanak stanja zamrznutog konflikta”, rekao je predsednik i dodao da se u procesu unutrašnjeg dijaloga najveći broj ljudi koji su učestvovali u njemu zalagao upravo za očuvanje statusa kvo i da čekamo neke bolje prilike za nas u budućnosti.

“Iako je to većinski stav političke i nepolitičke javnosti Srbije, ja sam protiv takvog rešenja, ne zato što ne volim Srbiju ili ne razumem svetska kretanja u globalnoj politici, već što smo analizirali sa nekim nevladinim organizacijama i fondovima, preko vlade i Kancelarije za KiM, šta je to što možemo da dobijemo i gubimo”, rekao je Vučić.

Zaključak tih analiza je, kaže, da, imajući u vidu naše ekonomske potencijale, socijalne, demografske, demokratske i sve druge, protekom vremena ne dobijamo ništa.

“Naprotiv, bićemo u težoj situaciji, mi, a ne neko drugi”, uveren je predsednik Srbije.

“Za nas je važno rešenje, pa i posle ovako teškog trenutka po našu zemlju, u kojem se pokazalo da jedna strana želi nasiljem da rešava probleme i smatra da politikom svršenog čina može da dovede do rešenja, čiji je osnovni cilj suštinsko zauzimanje severa Kosova, jer tamo nema faktičkog suvereniteta, a računajući sve druge potencijale, ekonomske i demografske već su izračunali da će u svim osim Štrpca, opštinama južno od Ibra biti većinski albansko stanovništvo za par godina”, rekao je Vučić.

On je istakao da je opredeljenje Prištine da po svaku cenu zauzme sever Kosova, ostvari suverenitet.

“Namera im je da nas dovedu do svršenog čina, na isti način kao što nas je Hrvatska posle Oluje dovela do svršenog čina, da se isto dogodi na severu Kosova i Metohije”, rekao je Vučić.

Dijalog se ubuduće može voditi samo po principu: Ostvarimo dogovoreno, pa idemo dalje

Proces dijaloga ubuduće se može voditi samo po principu: prvo se ispuni dogovoreno, pa se razgovor nastavlja, rekao je Vučić.

“Svakako da će razgovori biti nastavljeni, a na koji način i u kojem formatu, videćemo”, rekao je Vučić.

Radna grupa Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35 predočila je Vučiću da očekuje takvo rešenje za Kosovo i Metohiju koje će očuvati mir i bezbednost u regionu i nesmetan put Srbije ka EU.

Predstavnici Nacionalnog konventa o EU, koji okuplja preko 700 organizacija civilnog društva, protive se održavanju stanja zamrznutog konflikta na Kosovu i Metohiji.

Oni su danas istakli da se mora naći rešenje, kako bi, pored ostalog, Srbiji bio otvoren put ka EU.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.