Digitalna transformacija pitanje opstanka celog društva

0
Foto: pks.rs

Na konferenciji „Izazovi digitalne transformacije“ održanoj u novootvorenom centru za inovacije u oblasti infomacionih tehnologija „Playground“ u Beogradu, koju su organizovali PKS i „Centar za tehnološko preduzetništvo i inovacije ICT Hub“, izneti stavovi o nužnosti što skorijeg uključivanja digitalnog sistema rada u poslovne modele domaće privrede.

Objašnjavajući situaciju pred kojom se danas nalazi ne samo srpska privreda već i celokupno društvo oko pitanja uvođenja novih digitalnih tehnologija u poslovne ali i društvene procese, Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, dao je ilustrativan primer iz poslednje decenije XX veka kada se čovečanstvo našlo pred fazom globalizacije, procesom integrisanja svetske ekonomije u jedinstven uvezan sistem, i tadašnjim velikim izazovom za mnoge.
„Kada je reč o digitalnoj transformaciji, situacija je u ovom trenutku slična kao kada je pre nekoliko decenija pokrenuta tema globalizacije. Joška Fišer, nemački političar, tada je rekao da ne možete biti za ili protiv globalizacije jer je reč o neizbežnom procesu, već da je samo pitanje kako ćete joj se prilagoditi i da li ćete opstati. Ista je stvar danas sa digitalizacijom: ili ćete se reformisati i koristiti je, ili nećete pa onda nećete ni biti deo nove ekonomije i novog sistema“.
Čadež je istakao da se najveći izazov za modernizaciju Srbije nalazi upravo u tom pitanju, kako tradicionalne sisteme poslovanja transformisati u nove proizvode, nove usluge i nove načine proizvodnih procesa.
Na konferenciji su o primeni novih metoda poslovanja zasnovanih na digitalnim tehnologijama govorili i Olivera Vujnović, direktorka sektora IT Naftne industrije Srbije, koja se osvrnula na izazove prilikom uvođenja takvih modela u industriji koja se bavi tradicionalnim načinima proizvodnje, i Janez Križan, rukovodilac sektora za digitalnu transformaciju i inovacije kompanije „Vip Mobile“ koji je predstavio četiri teze na kojima se zasniva veliki rast kompanije koja inače važi za jednog od lidera u uvođenju najnovijih tehnologija u svoje poslovanje.
Izvor: pks.rs
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.