Debata o promenama Ustava inkluzivan i transparentan proces

0

Ministarstvo pravde Vlade Republike Srbije saopštilo je da je danas u Kragujevcu održan treći okrugli sto, u okviru javne debate o promenama Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, na kojem je razgovarano o nadležnostima Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

Na okruglom stolu, koji je održan u zgradi pravosudnih organa u tom gradu, u organizaciji Ministarstva pravde i Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, istaknuto je da je debata o promenama Ustava Srbije inkluzivan i transparentan proces, koji ima za cilj da zainteresovana javnost iznese svoje predloge za izmenu najvišeg pravnog akta u zemlji.

Državni sekretar Ministarstva pravde Mirko Čikiriz istakao je da je želja organizatora javne rasprave da se čuju stavovi predstavnika struke i stručnih udruženja, organizacija civilnog sektora i drugih o tome šta je neophodno da se menja u Ustavu Srbije.

Pomoćnik ministra pravde i šef Pregovaračke grupe za Poglavlje 23 Čedomir Backović rekao je da je tema okruglog stola u Kragujevcu izabrana kako bi se pre debate o tome ko treba da čini pomenute pravosudne organe razgovaralo o njihovoj nadležnosti.

Direktor Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Žarko Stepanović podsetio je na to da su u dosadašnjoj debati o promenama Ustava u oblasti pravosuđa održana dva okrugla stola u Beogradu, a da se, pored današnjeg u Kragujevcu, planiraju i takvi skupovi u Nišu i Novom Sadu u oktobru, a na kraju procesa završni u Beogradu.

Stepanović je istakao da su organizacije civilnog društva imale priliku da do 1. jula Ministarstvu pravde dostave pisane predloge za promenu Ustava u oblasti pravosuđa, kao i da se u međuvremenu u proces uključila i šira javnost, te da je do sada stiglo ukupno 20 predloga.

Na okruglom stolu u Kragujevcu mišljenja o promenama Ustava u oblasti pravosuđa izneli su predstavnici Visokog saveta sudstva, Udruženja sudija prekršajnih sudova, Sindikata pravosuđa Srbije i drugi, ističe se u saopštenju.

Izvor: Vlada Srbije

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.