Danas se obeležava Svetski dan civilne zaštite

0
Foto: mup.gov.rs/sektorzazastituispasavanje/

Danas se obeležava Međunarodni dan civilne zaštite na nivou područnih organizacionih jedinica Sektora za vanredne situacije MUP-a, u saradnji sa načelnicima upravnih okruga i gradonačelnicima, biće organizovane svečane sednice štabova za vanredne situacije.

Tim povodom, Sektor za vanredne situacije MUP-a intenzivno radi na jačanju civilne zaštite u Republici Srbiji i do sada je formirao 172 specijalizovane jedinice civilne zaštite za zaštitu i spasavanje u kojima je raspoređeno 4.689 pripadnika.

Pod ovim specijalizovanim jedinicama podrazumevaju se jedinice za zaštitu od požara, za pružanje prve pomoći, za spasavanje iz ruševina, za spasavanje na vodi i pod vodom i za zbrinjavanje.

Lokalne samouprave do sada su formirale 365 jedinica civilne zaštite opšte namene sa 6.865 pripadnika i postavile 9.164 poverenika i zamenika poverenika.

Svetski dan civilne zaštite 1. marta, ustanovila je Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu na Generalnoj skupštini 1990. godine u cilju promovisanja rada službi civilne zaštite širom sveta i ukazivanja na značaj njihove saradnje i potrebe solidarnosti u zajedničkoj borbi.

Obeležavanjem ovoga dana Ministarstvo unutrašnjih poslova želi i da utiče na podizanje nivoa svesti o značaju pripremljenosti građana i njihovom poznavanju bezbednosnih i zaštitnih mera u slučaju elementarnih nepogoda.

Civilna zaštita predstavlja organizovan odgovor države na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu u slučaju takve vanredne situacija koja prevazilazi mogućnosti redovnog delovanja nadležnih organa.

Grad Novi Sad napravio je veliki pomak u poslednjih šest godina u sektoru civilne zaštite, zaključeno je na obeležavanju Svetskog dana civilne zaštite u Novom Sadu.

Cilj obeležavanja ovog dana bio je i podizanje nivoa svesti o važnosti uključivanja građanja u proces usavršavanja civilne zaštite i njihove spremnosti za vanredne situacije.

 Izvor: mup.gov.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.