Budžet Fonda za lokalne samouprave uvećan 32 puta

0
Foto: mduls.gov.rs
Do 15. marta lokalne samouprave moći će da konkurišu za finansiranje projekata za ukupno 320 miliona dinara u 2018. godini, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je tim povodom rekao Tanjugu da je budžet Fonda za lokalne samouprave ove godine uz podršku vlade uvećan čak 32 puta, u odnosu na 2017.

Gradovi i opštine mogu prijaviti tri vrste projekata (komponente):

Projekte koji unapređuju kvalitet života građana i građanki i doprinose lokalnom ekonomskom razvoju i zapošljavanju – izgradnja i rekonsturkcija komunalne infrastrukture, školskih, predškolskih, kulturnih i sportskih objekata, kao i zgrada lokalnih institucija, zatim uređenje parkova, pijaca, trgova i rasvete – 256.147.000 dinara.

Oko 48 miliona dinara biće usmereno na nabavku neophodnih savremenih tehnologija za uvođenje e-Uprave, a 16 miliona dinara kao pomoć gradovima i opštinama u organizaciji kulturnih, sportskih, turističkih i drugih manifestacija koje su od posebnog značaja za građane na njenoj teritoriji.

Ministar Ružić je istakao da će biti podržani novi, ali i već započeti projekti za čiji završetak i stavljanje u funkciju nedostaju sredstva, “pošto su najskuplji projekti oni za koje su potrošena sredstva građana,a nisu stavljeni u funkciju”.

Lokalnim samoupravama mogu se odobriti sredstva po jednom zahtevu u toku godine,a visina finansiranja ne može biti veća od 10 odsto ukupno opredeljenog novca za svaku od tri grupe projekata.

“Deo sredstava biće usmeren i na izgradnju adekvatnih prilaza javnim službama i ustanovama osobama sa invaliditetom”, rekao je Ružić.

Ministar je istakao da svi projekti sa kojima se aplicira moraju da imaju svu potrebnu projektno – tehničku dokumentaciju, dozvole i saglasnosti.

Objasnio je da će komisija za sprovođenje postupka razmotriti prijave projekata u skladu sa utvrđenim kriterijumima i predložiti kako će se raspodeliti sredstva odnosno koja opština ispunjava uslove.

“Svaka opština u kalendarskoj godini može da dobije sredstva za jedan konkretan projekat, a mogu da konkurišu sa više projekata. Ali, mi ćemo u skladu sa opredeljenim sredstvima davati mogućnost da im se odobre i neki od prioritetnih projekata koje one odrede”.

Ružić očekuje da opštine budu veoma zainteresovane za učešće na konkursu.

“Tako ćemo ove godine, na jedan skroman način, pomoći da se poboljšaju uslovi života u tim opštinama i gradovima. Mislim da je veoma važno da omogućimo, pored reformi koju sprovodimo u državi, da jedinice lokalne samouprave te reforme na neki način valorizuju kroz realizaciju određenih projekata”, naglasio je Ružić.

Informacije neophodne za učešće na javnom pozivu, kao i javni pozivi i potrebni obrasci mogu se preuzeti sa sajtu ministarstva.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.