Brnabić u Novom Sadu: Obrazovanje uslov prosperiteta svakog društva

0
Foto: Vlada Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Novom Sadu, na otvaranju Petog dijaloga o obrazovnim politikama Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIE), da je obrazovanje uslov prosperiteta svakog društva.

Brnabić je tom prilikom najavila da će saradnja sa Kinom biti intenzivirana i u oblasti obrazovanje i nauke, poručivši da će Vlada Srbije dati puni doprinos prosvetnoj saradnji u okviru inicijative ”Jedan pojas, jedan put” i saradnji u mehanizmu CIE.

Ona je navela da naša zemlja projekat “Jedan pojas, jedan put” smatra jednom od najvažnijih globalnih inicijativa, kao i da veliku pažnju poklanja saradnji sa Kinom u okviru mehanizma “16 plus jedan”.

 

1

Akademski krugovi su pokretači prosperiteta. Svi smo svesni da na omladini i njenom obrazovanju leži budućnost i napredak svake zemlje, naglasila je predsednica Vlade.

Naša zemlja je već započela reformu obrazovanja, ukazala je ona i istakla da bez odgovarajućeg obrazovnog sistema nema             razvoja nijednog društva.

Verujem da će ovaj dijalog doprineti tome da se učvrste temelji obrazovanja koji je uslov za prosperitet svakog društva, ponovila je Brnabić, dodajući da se u Novom Sadu okupila intelektualna elita iz Kine i Evrope.

Novi Sad će, kako je napomenula, biti omladinska prestonica Evrope 2019. godine i centar za mlade, inovativne ideje koje će se realizovati na međunarodnom nivou.

Predsednica Vlade je podsetila na to da je format “16 plus 1” uspostavljen u Varšavi 2012. godine, a doprineo je razvoju svih zemalja učesnica, jačanju ukupne saradnje i boljem povezivanju država.

Želimo da uvedemo model konceptualnog učenja kako bi mladi sticali funkcionalno i primenjivo znanje i da kroz sveobuhvatnu reformu obrazovanja povratimo poverenje javnosti u naš obrazovni sistem, poručila je Brnabić.

2

Ona je naglasila da je neophodno povećati dostupnost obrazovanja i modernizovati nastavne planove i programe prema potrebama društva i naše ekonomije, a sve u cilju razvoja privrede i dostizanja globalne konkurentnosti.

Učenje o preduzetništvu je veoma važno za mlade, posebno za društva sa malim brojem stanovnika kao što je naše, ukazala je Brnabić i napomenula da su preduzetničke kompetencije prepoznate kao jedna od osam veština za život u 21. veku.

Naš strateški razvoj mora biti zasnovan na razvijanju preduzetničkih kompetencija kod što većeg broja članova našeg društva, naglasila je premijerka.

Ona je, podsetivši na to da je uvedena avio-linija Beograd–Peking, izrazila očekivanje da će to doprineti još većoj saradnji dveju zemalja.

Otvaranju skupa, koji se održava u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, prisustvuju i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, zamenik ministra obrazovanja Kine Du Dženjuen i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang.

1Na ovom dogogađaju učestvuju i rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić, predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Doprinos dijalogu daće i zamenici ministara i drugi predstavnici resora obrazovanja iz zemalja centralne i istočne Evrope, koji će dva dana razmenjivati mišljenja o unapređenju obrazovne saradnje, prakse i usklađivanja obrazovnih strategija u cilju jačanja ovog segmenta odnosa.

U pitanju je saradnja u oblasti obrazovanja u formatu Kine sa 16 zemalja centralne i istočne Evrope, koji je od svog uspostavljanja 2012. godine izrastao u mehanizam sveobuhvatne saradnje zemalja regiona sa Kinom.

Pored redovnih godišnjih susreta predstavnika navedenih zemalja na visokom političkom nivou (sastanci predsednika vlada), čiji je Treći sastanak održan u Beogradu 2014. godine, u okviru ovog mehanizma saradnje održava se i redovan dijalog ministarstava kulture, saobraćaja, trgovine i turizma, zdravstva, a obuhvata i saradnju na lokalnom nivou.

Prvi dijalog o obrazovnim politikama Kine i CIEZ održan je 2013. godine u kineskom gradu Čungćingu, a potom su usledili Drugi dijalog u Tijenđinu, treći, koji je održan u Varšavi, a poslednji u oktobru 2016. godine održan je u Pekingu, kada je iz Republike Srbije učestvovao ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Na ovogodišnjem 5. dijalogu, NR Kinu će predstavljati zamenik ministra obrazovanja Du Dženjuen, kao i zamenici ministara i drugi predstavnici resora obrazovanja iz zemalja centralne i istočne Evrope.

Na 4. sastanku konzorcijuma visokoobrazovnih ustanova, koji će uslediti posle sastanka na visokom nivou, učestvovaće predstavnici najuglednijih kineskih i univerziteta iz CIEZ.

Saradnja Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, integralni je deo globalne sveobuhvatne inicijative „Pojas i put“, koju je pokrenuo predsednik NR Kine Si Đinping 2013.godine.

Srbija ima veoma aktivnu ulogu u ovom mehanizmu saradnje i bila je domaćin uspešnog Trećeg sastanka šefova vlada Kine i CIEZ u decembru 2014.godine kada je tadašnji predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio premijere centralne i istočne Evrope i premijera Narodne Republike Kine Li Kećianga što je bila prva poseta Srbiji iz Kine na tom nivou posle tri decenije.

Srbija daje aktivnu podršku intenziviranju saradnje u mehanizmu 1+16 u svim oblastima, kao i realizaciji ideje „Pojas i put“, kojim povodom je i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u maju ove godine u Pekingu učestvovao na prvom međunarodnom Forumu lidera „Pojas i put“ na najvišem nivou, uz predsednike još 28 država.

Izvor: Vlada Srbije

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.