Brnabić: Brži razvoj i veća podrška kreativnim industrijama

0
Foto: srbija.gov.rs

“Naš najveći izazov je snažniji rast BDP-a i smanjenje nezaposlenosti, četvrta industrijska revolucija je naša šansa, transformacija neće moći da se završi u mandatu ove vlade, ali njena je obaveza da postavi temelje na kojima će se graditi društvo budućnosti”, rekla je premijerka Ana Brnabić za najnoviji broj nedeljnika NIN u autorskom tekstu.

Ona sa u tekstu govori o svojoj viziji Srbije 21. veka i sa ponosom ističe da je Svetska banka Srbiju proglasila za lidera u Jugoistočnoj Evropi u sprovođenju reformi.

Za veći rast bruto domaćeg proizvoda i smanjenje nezaposlenosti, kako je navela, preduslovi su očuvanje makroekonomske stabilnosti i otpočinjanje transformacije naše ekonomije u ekonomiju zasnovanu na inovacijama.

Ona je napomenula da ne misli samo na inovacije zasnovane na dovođenju velikih svetskih kompanija, već korišćenjem domaće pameti, potencijala i talenata.

Ono što nam nedostaje jeste podsticajno okruženje i eko-sistem u kojem naši talenti mogu da kreiraju dodatnu vrednost Srbiji, istakla je ona, dodavši da upravo u promenama koje donosi četvrta tehnološka revolucija vidi šansu Srbije.

Treba da sednemo i slušamo domaće kompanije kao što su “Seven Bridges Genomics”, koju je čuveni MIT proglasio za jednu od 50 najpametnijih svetskih kompanija, “BioSens Institut” iz Novog Sada, koji je jedan od evropskih lidera u digitalnoj poljoprivredi, kao i NT park u Beogradu, koji je kupio više od 60 startap i inovacionih kompanija što izvoze 75 odsto svojih proizvoda, navela je premijerka.

Brnabić je dodala da treba učiti o hrabrosti i kreativnosti kompanije “Nordeus”, i navela da zbog tih kompanija stranci dolaze u Srbiju da rade.

Sve te kompanije su postigle uspeh samo zahvaljujući sopstvenoj preduzimljivosti i spremnosti da preuzmu rizik, jer su ljudi koji ih vode verovali u sebe, poručila je Brnabić.

Premijerka je izrazila uverenje da ekonomija zasnovana na inovacijama jeste način da ne budemo zemlja jeftine radne snage, a da naš dalji razvoj ne zavisi od vremenskih uslova.

Takođe, ona je istakla da je uticaj novih tehnologija najvidljiviji u prehrambenoj industriji, koja jeste naša razvojna šansa, ali je istovremeno njen doprinos BDP-u gotovo nikakav, a to je upravo zbog niskog tehnološkog nivoa.

Brnabić je naglasila da se upravo u tom smislu razmišlja o tome da se podsticaji stranim investitorima daju prema stepenu korišćenja inovacija i novih tehnologija, umesto prema broju radnih mesta.

Kompanije kao “Šnajder elektronik”, “Majkrosoft” i “Kontinental”, koje imaju razvojne centre u Srbiji, primeri su kompanija koje svojim dolaskom kreiraju dodatnu vrednost, povećavaju konkurentnost i pozitivno utiču na imidž zemlje, navela je Brnabić.

Ona je zaključila da je upravo zato digitalizacija ključni prioritet Vlade, ali i da je vreme da shvatimo da digitalizacija nije IT.

Prema njenim rečima, digitalizacija je novi ekonomski koncept koji prožima usluge koje Vlada pruža svojim građanima, proizvodne delatnosti, nauku, obrazovanje, kulturu, umetnost, medije i sve sfere života, i zato to ostaje njen prioritet, jer veruje da je to šansa za celo društvo.

Potencijal i talente imamo. Imamo obavezu da kreiramo sistem koji će podržavati inovativnost i kreativnost. Brži razvoj i veća podrška kreativnim industrijama sledeći je korak na kome će Vlada raditi, poručila je premijerka.

Izvor: Vlada Srbije

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.