Besplatne akcije stižu od Telekoma i NIS-a

0
Foto: Brif.rs

Građani Srbije na ime dividendi od NIS-a trebalo bi da dobiju ukupno 181 dinar, dok po ovom osnovu od “Telekoma” očekuje se ukupno 267 dinara. U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi sada imate 10.076 dinara.

Ovaj iznos trebalo bi da se dodatno uveća u septembru kada bi građani Srbije od koncesije Aerodroma “Nikola Tesla” mogli da računaju na 14,6 evra po akciji bruto, odnosno 12,4 evra (1.465 dinara). To bi ukupnu sumu uvećalo na 11.541 dinar.

Od NIS-a za dividendu 36,21 dinar po akciji

Ova godina najbolja za akcionare NIS-aFOTO: G. SRDANOV / RAS SRBIJA

Odbor direktora Naftne industrije Srbije predložio je da se akcionarima na ime dividende isplati četvrtina prošlogodišnje dobiti. Prema očekivanjima, uprava NIS-a je predložila da se akcionarima iz prošlogodišnje dobiti od 27,8 milijardi dinara odobri dividenda od 6,9 milijardi dinara, odnosno 42,61 dinar po akciji u bruto iznosu. To znači da bi akcionari, odnosno građani po ovom osnovu mogli da dobiju 36,21 dinar za akciju, kada se odbije porez od 15 odsto.

– Što se tiče NIS-a ovo je najbolja godina za akcionare još od 2015. i to pre svega kao posledica rasta cene sirove nafte što je donelo veći profit kompaniji. NIS uvek isplaćuje četvrtinu dobiti kao dividendu, pa investitori praćenjem poslovanja kompanije mogu relativno lako kalkulisati buduće iznose dividendi. Trenutni dividendni prinos NIS-ovih akcija je prilično atraktivnih oko 5,9 odsto -kaže Nenad Gujaničić broker “Momentum sekjuritis”.

Akcionari “Telekom Srbija” 11. juna o raspodeli dobiti

– Kada je Telekom u pitanju, ove godine će akcionari dobiti manju dividendu s obzirom da je uprava rešila da za dividende nameni tek nešto više od polovine profita (naravno, ako skupština odobri). Nekada je Telekom i 75 odsto dobiti isplaćivao kao dividendu, i to je prilično loše sa aspekta razvoja same kompanije (nema mnogo prostora za ulaganja). Sa aspekta investitora najveći problem kod ove akcije je nemogućnost transparentnog trgovanja, a za to je jedini krivac država koja ne dozvoljava listiranje kompanije na berzi – objašnjava Nenad Gujaničić.

U septembru novac od koncesije Aerodroma

Od koncesije Aerodroma FOTO: M. JOŠIDA / RAS SRBIJA
Od koncesije Aerodroma “Nikola Tesla” 501 milion evra

Građani Srbije od koncesije Aerodroma “Nikola Tesla” mogu da računaju da će dobiti 14,6 evra bruto po akciji, odnosno 12,4 evra neto (1.465 dinara), po odbitku poreza. U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi tada možete da očekujete ukupno 11.541 dinara.

Očekivanja su da će se to desiti u septembru, kada bi trebalo da se dogodi finansijsko zatvaranje transakcije i prenos sertifikata aerodromskog operatera, odnosno početak rada Vansi Erports Srbija, a tada će biti i uplata jednokratne koncesione naknade od 501 milion evra.

– Suština je da će Aerodrom će prihodovati bruto 501 milion evra. Treba uzeti u obzir poreska davanja koja plaća kompanija, stoga je neto iznos koji će pripasti akcionarima nešto manji – objašnjava Gujaničić.

Koliko još imate od besplatnih akcija (ako niste prodali akcije i podizali dividende)

Dividende ukupno – 2.646 dinara plus 181 dinara od NIS, očekuje se i od Telekoma 267 dinara

Akcionarski fond 1.700 dinara

NIS (5 akcija, vrednost na današnji dan) 3.600 dinara

Aerodrom “Nikola Tesla” 1.682 dinara (jedna akcija) plus 1.465 dinara od koncesije (septembar)*

Ukupno 10,076 dinara a u *11.541 dinara u septembru.

Izvor: Blic

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.