ANTIDOT objavio treći deo dosijea o Vuku Jeremiću

0

Medijska mreža ANTIDOT na svom portalu objavila je danas dosije o do sada nepoznatim detaljima i vezama Vuka Jeremića sa kineskom kompanijom China Energy Company i ogrankom meksičke kopanije PEMEX – Mex Gas International.

Nakon sedmomesečnog istraživanja u saradnji sa kolegama iz Hong Konga, Meksika, Češke i Sjedinjenih Američkih Država, nastao je treći deo ANTIDOTOVOG dosijea o Vuku Jeremiću, u kome se otkriva pozadina formiranja nevladine organizacije CIRSD u Beogradu, kao i prava priroda Jeremićevih veza sa uhapšenim saradnicima i finansijerima te organiazcije.

Treći nastavak razotkriva i način na koji je Jeremić, zloupotrebljavajući kontakte koje je stekao vršeći najpre funkciju ministra spoljnih poslova Srbije, a potom i predsedavajućeg GS UN, stekao ogromnu imovinsku korist.

Istraživački tim Antidota, takođe objavljuje, široj javnosti do sada nepoznatu informaciju kako je, pored toga što je obavljao poslove konsultanta za kinesku kompaniju CEFC, Jeremić istovremeno savetovao i firmu-ćerku meksičkog PEMEX-a (na čijem čelu se nalazio njegov prijatelj, takođe sumnjičen za korupciju Emilio Lozoja), kao i da je bio član upravnih odbora u još četiri povezane firme iz ovog konglomerata, za šta je dobio naknadu od 180.000 dolara.

U tekstu se navodi kako je Jeremić, povezujući svoje prijatelje sa specijalizacije i kontakte koje je stekao tokom vršenja funkcija u Srbiji i UN, zaradio milionske sume čiji osnov sticanja danas ne može da objasni. Taj novac, za čije porekloJeremić nema suvislo objašnjenje, predstavlja ili proviziju za sklopljene i realizovane koruptivne poslove – koje sada istražuju FBi i lokalne policije širom sveta – ili je, pak, deo obimnih operacija pranja novca za račun finansijera Jeremićeve organizacije.

Glavni finansijeri i saradnici CIRSD-a, Patrik Ho, Ji Đianming i Šeik Gadio uhapšeni su u Njujorku i Kini kao deo međunarodne kriminalne korupcionaške mreže, podsećaju iz ANTIDOT-a. Veze između Jeremića i CIRSD-a s jedne i uhapšenih finansijera i saradnika s druge strane, u fokus su stavile pitanje da li je CIRSD osnovan da bi, skriven iza politike i eksperata, suštinski bio perionica novca proisteklog iz mreže visoke međuanrodne korupcije?

O nedozvoljenosti poslova kojima se bavio, svedoči i činjenica da je Jeremić od javnosti sakrio podatak da je radio za meksički PEMEX – u čije ime je sklapao višemilionske poslove sa kineskim CEFC-om.

Od posebnog značaja može biti i to što su ti poslovi sklapani u vreme kada su strane investicije bile zabranjne u energetski sektor Meksika, da bi, godinu dana kasnije, one naprasno bile odobrene – što je Jeremić propratio aktivnim posetama glavnom gradu Meksika gde se interesovao o tempu donošenja mera za reformu energetskog sektora.

Rapolažući insajderskim informacijama koje je dobio od Lozoje, Jeremić je omogućio CEFC-u da zaradi stotine miliona dolara, a 5, 3 miliona dolara, koje su on i njegova organizacija dobili od te kineske fondacije, po svemu sudeći, mogle bi biti nagradom za sklopljene poslove. Pored podsećanja da je pre više od godinu dana redakcija ANTIDOT podnela krivičnu prijavu protiv Vuka Jeremića, u tekstu se ukazuje i na pokušaje obmanjivanja javnosti od strane samog Jeremića koji je, pre samo godinu dana, tvrdio kako CEFC nema poslovnih interesa u Srbiji dok danas tvrdi da ta firma u zemlji posluje preko ministarke Zorane Mihajlović.

Pored članova Savetodavnog borda CIRSD, kojima su upućena pitanja o vezama sa uhapšenim saradnicima i finansijerima te organizacije, Antidot je uputio nekoliko otvorenih pitanja Vuku Jeremiću koja se tiču prirode poslova i prihoda koje je ostvario od CEFC-a i PEMEX-a, a koja glase:

1. U čemu se tačno ogledala vaša uloga savetnika kompanije China Energy (CEFC) i njene fondacije, kakve ste im tačno konsultantske usluge pružali i za koja tržišta?

2. Zbog čega u javnosti ne pominjete da ste obavljali funkciju savetnika i u meksičkoj kompaniji PEMEX i njenim inostranim povezanim firmama iz sistema Mex Gas International, i koju vrstu poslova ste radili za njih?

3. U kom svojstvu ste, u vreme dok ste bili predsedavajući GS UN, prisustvovali sastanku u Hong Kongu između Ji Đianminga i Patrika Hoa sa Emiliom Lozojom? O čemu se tačno razgovaralo na tom sastanku, kakvi su dogovori postignuti i kakva je bila vaša uloga u njihovoj kasnijoj realizaciji?

4. Da li su prihodi koje ste ostvarili po osnovu pružanja konsultantskih usluga kompanijama CEFC i PEMEX, imali bilo kakve veze sa reformom energetskog sektora u Meksiku koja je podrazumevala otvaranje meksičkog energetskog tržišta za strane investicije?

Ukoliko Vuk Jeremić neće, ne sme ili ne ume, da odgovori na četiri postavljena pitanja ANTIDOT, javno, predlaže i poziva portal KRIK i njegovog urednika Stevana Dojčinovića da, kao i do sada, umesto Jeremića, oni, kao njegova svojevrsna PR služba, odgovore na ova prosta pitanja, kažu u ANTIDOT-u.

Izvor: ANTIDOT

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.