Akcija „Humani ponedeljak”

0

Od ove godine uveden je novi Pravilnik o uslovima i načinu sprovođenja akcije „Humani ponedeljak” i korišćenja novca u humanitarne svrhe, kojim se određuju kriterijumi, standardi, uslovi, kao i način za dodelu novca prikupljenog kroz tu akciju.

Komisija ima pet članova i čine je predstavnik JKP „Gradsko zelenilo”, preko kojeg se sprovode akcije na Štrandu, i predstavnici gradskih uprava za zdravstvo i za socijalnu i dečju zaštitu, ŠOSO „Milan Petrović” i Udruženja građana „Sreća”.
– Pravilnik je stupio na snagu i komisija je formirana od ove sezone, te je u kombinaciji s lošim vremenom to bio razlog zašto smo malo kasnili s početkom humanitarne akcije – rekao je savetnik direktora „Zelenila” za medije Ivan Nožinić, dodajući da su i do sada postojali kriterijumi po kojima su deca dobijala pomoć, ali da će od sada ipak Komisija utvrđivati pravilnosti i zakonitosti, kao i kriterijume sprovođenja te akcije.

Kako se navodi u Pravilniku, koji je dostupan na sajtu JKP „Gradsko zelenilo”, kriterijume i prioritete za dodelu novca za pomoć licima Komisija će određivati u skladu s vrstom oboljenja i materijalnim stanjem, analizirajući svaki zahtev ponaosob. Takođe, ukoliko postoji više podnosilaca zahteva, Komisija je odredila listu prvenstva po kojoj se dodeljuje novac za pomoć na osnovu broja bodova koje podnosilac zahteva ostvari prema određenim merilima, poput materijalnog položaja podnosilaca zahteva, zatim stambene situacije, bračnog, odnosno porodičnog statusa. Boduje se i broj maloletne dece u porodičnom domaćinstvu i broj članova porodičnog domaćinstva.

Pravo da podnesu zahtev za dodelu novca za pomoć imaju lica sa smetnjama u razvoju, osobe s invaliditetom i lica obolela od teških bolesti iz grada i prigradskih naselja. Sav novac koji se prikupi tokom određene akcije, uplaćuju se na tekući račun podnosioca zahteva. Ukoliko se tokom jedne akcije iz nekog razloga ne skupi više od 60.000 dinara, po Pravilniku će Komisija doneti odluku da se ona ponovi. Više informacija o prijavi za akciju i detalji Pravilnika, dostupni su na sajtu www.zelenilo.com.

Pomozimo našem sugrađaninu u lečenju Lajmske bolesti 
Branko Bogunović (44) iz Novog Sada je 2015. godine oboleo, a godinu dana kasnije dijagnostifikovana mu je Lajmska bolest. Usled velike malaksalosti morao je da napusti posao i iz istog razloga boravi stalno kod kuće.
U ponedeljak 9. jula akcija „Humanitarni ponedeljak“ biće organizovana sa ciljem da se sakupljen novac na kapijama Štranda iskoristi za Brankov odlazak u inostranstvo na lečenje. Javno komunalno preduzeće „Gradsko zelenilo“ apeluje na sve ljude dobre volje da tog dana, u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima, posete gradsku plažu i na ulazima doniraju novac u kutije koje će biti postavljene od 8 do 19 časova.
Izvor: Novosadska TV, Brif.rs

 

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.