Žive li srpski penzioneri bolje od švajcarskih?

0

NOVI SAD: Siromaštvo preti penzionerima u gotovo svim evropskim državama, a po podacima Eurostata o stanju u 2017. godini, raste broj starijih koji su na ivici egzistencije. Eurostat objavljuje da je 2017. godine čak 14,2 odsto evropskih penzionera bilo na granici siromaštva, uz podsećanje na to da ih je 2013. bilo 12,6 odsto.

Najveći procenat penzionera na granici siromaštva je u Estoniji – 46,1 odsto i Litvaniji – 43,7 odsto, Bugarskoj – 32,4 odsto. No, veliki broj starijih građana koji su ugroženi imaju i velike ekonomije, poput Švajcarske – 26 odsto, Velike Britanije – 19,1 odsto, Nemačke – 17,5 odsto. Za razliku od njih, najmanja stopa ugroženosti penzionera kojima preti siromaštvo je u Turskoj – samo 4,9 odsto.

U zemljama regiona siromaštvo među penzionerima najizraženije je u Hrvatskoj – 24,5 odsto, Sloveniji – 15,9 odsto, Makedoniji – 7,1 odsto. Eurostat iskazuje podatak da je u Srbiji oko 17,5 odsto penzionera na ivici siromaštva, a iz njega proizlazi da srpski penzioneri žive „bolje” od onih u Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj…

Međutim, podatke Kancelarije EU zadužene za statistiku ne treba uzimati „zdravo za gotovo” jer se odnos ugroženosti penzionera izračunava na osnovu prosečne plate, ali i troškova života. Prosečna plata u razvijenim ekonomijama je visoka pa i penzije, koje iznose 30 do 40 odsto od nje, izgledaju nisko, mada realno za naše uslove to nisu. Jer, ukoliko penzioner u Nemačkoj ima penziju od 1.000 do 2.000 evra, on zaista u toj državi teško sastavlja početak i kraj meseca. Ili, najstariji koji u Švajcarskoj, gde je prosečna plata nekoliko hiljada evra, imaju penziju od 3.500 evra, zaista imaju problem s boljim životom. Tamo su cene, počev od komunalija, struje, namirnica, prevoza… primerene prosečnoj mesečnoj zaradi pa je, iako za naše uslove izuzetno visoka, penzija mala da pokrije sve te visoke troškove života.

Za razliku od njih, prosečna plata u Srbiji bila je oko 46.000 dinara, dok je prosečna penzija iznosila 24.984 dinara. Prosečna penzija je bila polovina prosečne plate zaposlenih. Odnos prosečne plate i penzije u Srbiji znatno je povoljniji za penzionere nego u razvijenijim ekonomijama i otuda statistika Eurostata pokazuje da su srpski penzioneri manje ugroženi od onih u, recimo, Švajcarskoj ili Nemačkoj, koji mesečno prime i po nekoliko hiljada evra.

Izvor: Dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.