Završen prvi krug onlajn selekcije za prekvalifikacije u IT sektoru

0
Foto: pixabay
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je završilo onlajn selekciju kandidata za učešće u pilot-programu prekvalifikacija u IT sektoru.

 

Svi prijavljeni kandidati koji su ispunjavali uslove konkursa, njih 8.264, imali su mogućnost da učestvuju u onlajn testiranju zaključno sa 22. martom, kada je bio krajnji rok. Test je popunilo 6.612 kandidata.

Dve stotine najbolje rangiranih kandidata biće pozvani na finalni krug selekcije, koji će biti održan u nedelju, 26. marta, na Elektronskom fakultetu u Nišu (50 kandidata), Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu (50 kandidata) i u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu (100 kandidata).

Ovaj krug selekcije podrazumeva dodatna testiranja uživo, koja će se takođe sprovoditi preko ekspertnog sistema za profesionalnu selekciju “Total Assessment”.

Nakon ovog kruga biće izabrano 100 polaznika, a ukoliko pilot-projekat bude uspešan, obuke će biti organizovane za dodatnih 900 polaznika do kraja godine.

Odabrani polaznici će pohađati programe za obuku za programere početnike za kojima postoji potreba na našem tržištu, a čitav program prekvalifikacije kreiran je tako da svi kandidati brzo nađu posao.

Jedan od osnovnih kriterujuma za ocenu uspešnosti pilot-faze prekvalifikacija jeste upravo brzina zapošljavanja ovih 100 kandidata.

Od 200 kandidata koji su ušli u drugi krug selekcije, njih oko 40 odsto su žene, više od 62 odsto ih je nezaposleno, dok je 60 odsto kandidata starosti između 25 i 36 godina.

Kada je reč o nivou obrazovanja, 53 odsto kandidata ima završene osnovne ili master studije, a 47 odsto srednju ili višu školu.

Struktura zanimanja kandidata bila je vrlo raznolika, pa je prvi krug selekcije prošlo nekoliko radnika u ugostiteljskim objektima, ali i jedan vojni pilot i jedan krojač.

Kandidati nisu morali da poseduju bilo kakva IT znanja ili prethodno iskustvo u radu u IT sektoru i na testu su proveravane sposobnosti i sklonosti kandidata koje su pogodne za rad u IT sektoru.

Testiranje i rangiranje sprovela je kompanija “Total Assessment”, a nakon detaljne evaluacije, rang-lista svih kandidata koji su učestvovali u testiranju objavljena je juče na veb-stranici https://www.itobuke.rs/lista-kandidata/, na kojoj se nalaze sve informacije o procesu IT prekvalifikacija.

U cilju zaštite podataka o ličnosti, objavljeni su samo inicijali kandidata i zaštitna šifra koju su dobili prilikom prijavljivanja, a unošenjem šifre u polje za pretragu kandidati mogu proveriti kako su rangirani nakon testiranja.

Mereno je prostorno rezonovanje, deduktivne, induktivne i numeričke sposobnosti, kao i profesionalno interesovanje, radni stilovi i etika, odnosno radne vrednosti.

Program prekvalifikacija pokrenut je na predlog Ministarskog saveta za IT, kojim predsedava ministar državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, kako bi se nadomestila potreba za IT juniorima na tržištu.

U istraživanju koje su u januaru sproveli Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i “Infostud” učestvovalo je 118 IT kompanija, a program prekvalifikacija kreiran je na osnovu rezultata istraživanja.

Ove kompanije zapošljavaju više od 4.500 ljudi u Srbiji, odnosno približno 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih u IT sektoru u Srbiji, a prošle godine su zaposlile 700 programera početnika.

Ove godine planiraju da zaposle čak 961 programera početnika, navodi se u saopštenju.

Izvor: Vlada Srbije
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.