Za jedan dan podneto 24.000 zahteva za novu elektronsku karticu

0

Direkcija za elektronsku upravu saopštila je danas da je u poslednjih 24 časa predato 24 000 zahteva za zamenu stare zdravstvene knjižice za novu elektronsku karticu i apelovala na strpljenje korisnika zbog velikog broja pristiglih zahteva.

Usled ogromnog broja pristiglih zahteva, rad nacionalnog Portala eUprava (www.euprava.gov.rs <http://www.euprava.gov.rs>) od juče je radio otežano zbog velikog interesovanja za uslugu, navodi se u saopštenju Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Kako se navodi, Direkcija apeluje na korisnike da budu strpljivi i podseća ih da je krajnji rok za podnošenje zahteva za izdavanje elektronske kartice zdravstvenog osiguranja 31. decembar.

U saopštenju se objašnjava i koje korake korisnici treba da učine prilikom podnošenja zahteva za zamenu stare zdravstvene knjižice za novu elektronsku karticu zdravstvenog osiguranja.

Prvi korak je – idite na veb stranicu: www.euprava.gov.rs.

Drugi korak – kliknite na baner na početnoj stranici Portala eUprava. Odaberite filijalu ili ispostavu na osnovu podatka iz stare zdravstvene knjižice.

Zatim kao treći korak popunite elektronski obrazac (obrazac je dostupan i na jezicima manjina).

U ovom koraku se možete odlučiti da li želite da novu karticu zdravstvenog osiguranja preuzmete lično, ili da vam bude dostavljena na adresu na kojoj ste prijavljeni u bazi RFZO, odnosno adresu koja je ponuđena kao opcija na ekranu, precizira se u saopštenju.

Takođe se apeluje na građane da ukoliko popunjavanje zahteva dugo traje onda može doći do problema i usluga će biti obustavljena, pa je potrebno da korisnik potuno izađe iz internet prozora, ponovo ga otvori i pokrene uslugu od početka.

Četvrti korak – nakon toga, dobićete generisanu uplatnicu. Napominje se i da je uplatu potrebno izvršiti prema instrukcijama dobijenim preko Portala (broj računa i poziv na broj);

Peti korak – nakon izvršene uplate, na svom profilu, na Portalu eUprava, možete pratiti status zahteva: kada je proknjižena uplata, kada je RFZO uzeo zahtev u obradu, kao i kada je RFZO izradio karticu zdravstvenog osiguranja.

Šesti korak – kada je kartica izrađena, dobićete informaciju na svom profilu na Portalu eUprava, odnosno putem mejla ili SMS-a (ukoliko ste tu opciju podesili na svom korisničkom nalogu na Portalu eUprava) da možete da je preuzmete, ili da vam je poslata na odabranu adresu.

Ukoliko postoji problem prilikom otvaranja naloga ili prijave na postojeći nalog, treba kontaktirati na [email protected] <mailto:[email protected]> .

Građani se podsećaju da će se prilikom unošenja LBO broja, svi podaci povući iz baze RFZO u kojoj se nalaze svi osiguranici koji se vode na nosioca osiguranja.

Uplatnica će se generisati za sve članove koji se vode na osiguranika, cena izdavanja jedne kartice je 400 RSD i 69 RSD su troškovi dostave, ukoliko se korisnik odluči za ovu opciju.

Kako se navodi, najstarijim sugrađanima je omogućen pravi korisnički servis za elektronsko podnošenje zahteva uz pomoć GU Beograda i studenata Fakulteta organizacionih nauka.

Timovi će od ponedeljka, besplatno ići po domovima za stare koji pripadaju GU Beograd i uz naše najstarije sugrađane predavati zahteve za izdavanje nove zdravstene knjižice, navodi se u saopštenju.

Građani koji su već uplatili iznos takse a nisu predali zahtev na filijalama RFZO, mogu da ponove zahtev preko Portala i da ponovo i plate, uz izbor da li žele dostavu na odabranu adresu ili ne. Prvobitnu uplatu mogu povratiti standardnom procedurom povraćaja administrativne takse.

Direkcija za elektronsku upravu apeluje na korisnike da prilikom uplate troškova za izradu nove elektronske kartice zdravstvenog osiguranja slede instrukcije sa Portala eUprava.

Napominje se i da će, kada je reč o građanima koji zahteve podnose online, RFZO početi sa procedurom izrade nove elektronske kartice tek pošto dobiju informaciju o uplati na žiro račun i po pozivu na broj iz generisane uplatnice koju korisnici automatski dobijaju na Portalu eUprava.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.