VUČIĆ: Vlada Srbije otvorena za sve koji žele da učestvuju u reformama

0

Vlada Srbije je otvorena za sve koji žele da učestvuju u reformama, poručio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić na predstavljanju “Bele knjige 2016” Saveta stranih investitora (FIC).

Vučić je, u obraćanju učesnicima, naveo da Srbija danas ima održiv rast, da je naša ekonomija na stabilnim nogama i da uvek uvažava profesionalne i stručne stavove poslovne zajednice.

“Mislim da smo imali konkretne programe sa konkretnim rokovima. To je dalo snagu i kredibilitet reformama, što su i potvrdile međunarodne organizacije”, rekao je Vučić.

Premijer je najavio rast BDP-a do kraja godine između 2,7 i 2,8 odsto, ističući da najveći rast beleže prerađivačka industrija, energetika i građevinarstvo.

Vučić je istakao i da je rast bio zasnovan na investicijama i izvozu i dodao da veruje da će posle povećanja minimalne zarade i plata u javnom sektoru, privatna potrošnja biti treći oslonac za još veći rast u 2017.

Želja Vlade je, kako je podvukao, rast od 3 ili 4 odsto u narednim godinama.

On je naglasio da ova vlada garantuje sigurnu budućnost i da smo po raznim parametrima apsolutni šampioni u reigonu Zapadnog Balkana.

Vučić je rekao da javni dug Srbije neće preći 73,5 odsto BDP-a i izrazio očekivanje da će naredne godine biti spušten na 71 odsto, kasnije ispod 70 odsto i da je cilj da se spusti na oko 60 odsto.

Premijer je kazao da je MMF za sledeću godinu prognozirao rast BDP-a od tri odsto, a da su njegove prognoze da će to biti 3,5 odsto, pošto će biti ostavarena dodatna ulaganja u vojnu industriju i još neke oblasti.

“Do sada sam bio uspešniji prognozer od MMF-a, ali ne zato što sam pametniji, već zato što sam znao šta sve možemo da očekujemo od železare i drugih stvari”, rekao je dodajući da će biti ostvaren i dodatni rast u oblastima kao što su turizam, usluge, tercijarni sektor raste.

A građani će, poručio je, živeti bolje već ove godine.

“Mnogo toga možemo da uradimo i budemo vredni, uz vašu podršku”, poručio je Vučić FIC-u.

Premijer je rekao da će vlada ubrzati strukturne reformi, a posebno kada je reč o reformi javnih preduzeća

“Mnogi su naučeni kako da prikrivaju gubitke i da nas obmanjuju, ali na kraju godine ti računi dođu na naplatu. Lagali su nas da će da posluju pozitivno”, naveo je Vučić dodajući da postoje problemi u RTB-u Bor, Petrohemiji i drugim preduzećima.

Vučić je naveo da neki neki prave gubitke od 15 miliona evra na godišnjem nivou i poručio da će država uspeti da preseče taj Gordijev čvor.

Premijer je najavio da će biti formirana radna grupa sa FIC koja će imati sastanke na nedeljnom nivou dok će i on učestovati na tim sastancima na mesečnom nivou.

“Danas smo dogovorili da zajednički napravimo neku vrstu saveta koji će raditi na podizanju konurentnosti srpske privrede, kao i da će biti uključeni NALED, AmC ham i drugi partneri”, rekao je Vučić.

On je kazao da će vlada pokušati da se izbori i sa problemima koji postoje na nivou lokalnih samouprava.

Vučić je izrazio očekivanje da će uskoro biti otvorena pregovaračka poglavlja 5, 25 i 26.

Kada je reč o infrastrukturnim projektima, Vučić je naglasio da se Srbija infrastrukturno uvezuje po svim putnim i železničkim pravcima.

Premijer je kazao da bi trebalo raditi na poboljšanju pruga Beograd – Zagreb i Beograda – Sarajevo, dodajući da je BiH na samitu u Rigi pokrenulo to pitanje.

“Vrata predsednika vlade su vam uvek otvorena. Vlada nije skupljala populističke poene nijednog sekunda i bili smo na strani investitora kada ste bili napadani, kada se u medijima pričalo o ropstvu i slično”, naveo je Vučić.

On je istakao da vlada to radila pre svega zbog radnika, jer pomoć investitorima znači i veće zapošljavanje i bolji život za nase radnike i sve građane Srbije.

Predstavljanju “Bele knjige 2016” Saveta stranih investitora prisustvuju i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Dušan Vujović, ministar privrede Goran Knežević i predsednica FIC-a Jana Mihajlova.

Skupu prisustvuju i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i drugi.

Da nas varaju, varaju nas, do kraja godine će to biti gotovo

Premijer Srbije izjavio je danas da je zatražio informaciju u vezi s poslovanjem EPS-a i da se nada da će ga sutra na stolu sačekati puna informacija u vezi s tim, a reč je o medijskim napisima koji govore o “velikoj pljački struje” koja se odvijala u vreme bivšeg rukovodstva tog javnog preduzeća.

“Živ se pojedem, ali bukvalno se živ pojedem kada vidim da kažu treba nam gas po 220 i dovoljno nam je hiljadu kubnih metara da bismo mogli da poslujemo profitabilno. A onda im obezbedite gas za 195 i kažete izračunajte koliki vam je profit tada, a onda vam kažu naš gubitak će da bude 15 miliona evra i to vam kažu tek kad ih pritisnete i insistirate na tome, a pre toga stalno dobijate lažne izveštaje”, rekao je Vučić novinarima.

Kako je rekao, poslednji izveštaj koji je dobio bio je krajem avgusta i tada je bio relativno zadovoljnan njime.

“A onda sam hteo u zemlju da propadnem kad sam pročitao… To je za nas ne tako veliki novac kao RTB Bor i Železara”, rekao je predsednik vlade.

On je rekao da su dugovi Petrohemije, što će se, kako je istakao, u narednom periodu rešavati, dostigli 620 miliona evra.

“Cela država da duguje pa nije malo, mi time moramo da se bavimo i da rešavamo, jer to traje decenijama godinama i sad treba to da rešimo. Od vas svih uzimamo da bismo platili tih 600 miliona, pregovaramo sa Rusima, da uradimo nešto da spasimo to preduzeće”, rekao je Vučić.

Kako je naveo, isti je slučaj je i sa EPS-om i svima drugima, uz opasku da EPS nikada nikada bolju likvidnost i “keš flou” nije imao.

“Šta se dešavalo videćemo, tražio sam punu informaciju za EPS i kada je dobijem moćiću opširije da se izjašnjavam”, rekao je on.

Kako je dodao, ne beži od toga da o tome razgovara.

“Sve to što radimo to su ozbiljni problemi kojima se bavimo, što je naš posao. Zadovoljan sam angažmanom značajnog broja ljudi… a da li nas varaju – varaju nas, samo što možete jednom ili dva puta nekog da prevarite, ali i treći put nije on varalica nego ste vi budala. Treći put da me varaju neće…Nisam naročito pametan, ali nisam baš ni budala, tako da je do kraja godine sve to gotovo”, zaključio je Vučić.

Iscepao sam predloge ministarstava za budžet

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bi predlog budžeta za 2017. trebalo da prođe na Vladi u toku ove nedelje.

Vučić je istakao i da je sve predloge ministarstava za budžet “pocepao i vratio im na ponovnu izradu”, jer nije bio zadovoljan što im je rashodna strana bila veća za 100 milijardi dinara.

“Od toga je sve bilo za kapitalne investicije i projekte, a ne mogu da potroše ni 30 odsto od toga”, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara,.

Kako je objasnio, svake godine kada se pravi budžet, ministarstva dođu sa megalomanskim procenama i niko neće da pokaže da je dobar ministar tako što će da štedi i smanji rashodnu stranu.

“Dobar je onaj ministar koji će da sačuva pare. Ne samo da ih troši, već da donese novac u budžet”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima i dalje postoji problem od oko 16 milijardi dinara, odnosno od oko 140 miliona evra.

“To je i dalje veliki ‘gep’. Ne toliko veliki, ozbiljan i problematičan, ali neću dozvoliti ni da on postoji”, rekao je Vučić.

On je dodao da će danas i sutra imati posebne razgovore sa ministrom finansija Dušanom Vujevićem, a da će onda razgovarati sa ministrima na sednici Vlade.

“Očekujem da prođe na Vladi u toku ove nedelje, pa da onda izađemo pred narodne poslanike”, rekao je Vučić.

Reforme i dalje, važna politička volja, dolazi boljitak

Premijer je izjavio da je Vlada Srbije otvorena za razgovore sa investitorima, podsetivši da nas narednih godina čeka dalji privredni rast, sa stopom koja će ići čak tri puta više nego što je to prosek u Evropi.

On je odgovarajućina pitanja na skupu o Beloj knjizi primetio i da o tim temama malo ko u Srbiji želi da govori, pretpostavljajući politikanstne teme ozbiljnim ekonomskim.

“Problem je što malo ko u Srbiji želi da se bavi problemima o kojima smo mi govorili danas, ljudi kao da ne žele da žele da pričaju o ključnim stvarima. Jedino čime se bavimo su neke politikantske teme i samo se to nameće u javnosti, niko ni o čemu oko ovih ozbiljnih stvari ne želi da govori”, primetio je Vučić.

I kad pogledate pojedine državne organe, naveo je, samo vidite “ja tebi majku i oca, ti ovako ili onako , ja ništa drugo i ne čujem”, ali dodao je “mi ćemo nastaviti da radimo vredno i marljivo i borimo se za održivi rast i privredu”.

U tom smislu, kako je rekao, otvoreni smo za razgovore sa stranim investitorima, spremni da ih čuijemo ako imaju bilo kakve probleme.

“Treba još nešto isprativiti kako bi jednako važili zakoni za sve, kako bi inspekcije jednako primenjivale propise, kako bi se poreski organi na isti način ponašalio bez obzira o kojoj se opštini radi”, naveo je.

To su, kako kaže, stvari koje možemo da unaoredimo, zbog čega je siguran da ćemo progfram s MMF naredne godine završiti uspešno, s obzirom da smo proišli dve najteže godine, a da sada, kaže, dolazi samo ono što je bolje.

“Ubrzano pristižemo zemlje EU, godišnja stoppa rasta koja će ići tri puta više na evropskom nivou, deficit nikada manji, deficit opšte države takođe”, naveo je.

Kako je rekao, bolju smo procenu rasta dali od MMF, što će, dodao je, omogućiti da građani bolje osete kroz svoja primanja, ali i izgradnju škola, bolnica, sve ono zbog čega ovo radimo i zbog čega smo teške reforme i preduzimali.

U Fondu stranih ibnvestitora imamo iskrenog savetnika, primetio je premijer, navodeći da će do kraja godine biti napravljeni sporazumi sa NALED-om, AMĆAM-om i sindikatima, te da će biti formirano nacionalni savet za zaštitu konkurencije i kompetitivnosti, čime bismo ubrzali reforme u javni preduzećima, ali i završili s hemijskim komlleksom i RTB Borom.

To je, međutim, primetio je, i pitanje političkog angažmana, u smislu da li nešto možete da izgurate ili ne, ali, kako je zaključio:”Nadamo se da ćemo imati snage i politicke volje”.

Nit’ ja ličim na Lazara, nit’ su oni junaci kao Murat

Predsednik Vlade je “kandidatima na društvenim mrežama” za predsedničke izbore poručio da pobeđuju i dalje, napominjući da se pita šta će biti na pravim izborima.

“Jedno 50 tih tipova i zlatnih medalja nek osvoje po novinama, a bojim se šta će da bude u aprilu”, naveo je Vučić napominjući da će on nastaviti da priča o deficitu, rastu i kako će da rešava probleme.

“Koliko ih je do sada pobedilo na tim glasanjima – Šešelj, Jeremić, Jankovic, Milenović, Boško Obradović, a Tadić je bez konkurencije…Uvek je pobednik kada reši da se kandiduje. Već imamo najmanje četiri pobednika, a biće ih još i svi su već postali predsednici”, primetio je Vučić.

On je poručio i da neće dozvoliti da “mejnstrim srpske politike i glavna mustra srpske politike” bude da vam neko psuje i oca i majku i da pri tom tog kome psujete roditelje okrivljujete da vam je on za nešto kriv, ukazujući da ono kroz šta je prošao poslanik SNS Aleksandar Martinović “to ni pas s’ maslom ne bi pojeo”.

Upitan da li se oseća kao da je u istoj situaciji kada je Murat rekao da “svi Turci krenu na Lazara”, Vučić je rekao da on ne liči na Lazara, a da ovde nema junaka, ni ozbiljnih stratega kao što je bio Murat.

“Murat je bio ozbiljan čovek i vojskovođa, a ovi naši ne mogu ni skute da mu nose.

Što se mene tiče smešno je da o tome pričam”, naveo je premijer.

Prema njegovim rečima, ta filozofija ‘svi na jednog’ traje već dugo vremena.

“Svi su napravili neke svoje pojedinačne dogovore. Ja vidim da i lokalne samauprave prave dogovore sa drugim stranakama po principu udari ti po Vučiću samo nemoj na mene. To svi rade, i mnogim tajkunima i dokonim političarima – svima smetam”, zaključio je premijer.

Ponovio je takođe da Srbija nikome ne može da bude “rezervna klupa”, po principu – da kada ne uspete kao kandidat na jednom mestu, onda se preporučujete u trci za predsednika države.

Vučić je komentarišući najavu u medijima da se Vuk Jeremić kandiduje za predsednika države rekao da već u medijima ima 10 kandidata za predsednika i isto toliko pobednika.

“Verujem da će to narod dobro da proceni. Ima još mnogo do izbora i neću time da se bavim, bavim se ozbiljnim temama”, rekao je premijer.

Rast stranih investicija u Srbiji 8,5 odsto

Vučić je izjavio da je u prvih osam meseci ove godine vrednost stranih investicija iznosila 1,25 milijardi evra, što je za oko 8,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine i dodao da će taj iznos na kraju 2016. biti oko 1,9 odsto.

“Očekujemo da će to da bude 1,8 ili 1,9 milijardi evra do kraja godine”, rekao je Vučić i naglasio da smo po tome apsolutni šampion u regionu Zapadnog Balkana.

Ti rezultati su postiguniti iako ismo imali nijednu veliku prodaju nekog preduzća poput Telekoma ili aerodroma.

On je dodao da će, na primer, BiH imati oko 400 miliona evra stranih investicija.

“Takođe, spoljnotrgovinski deficit u prvih osam meseci ove godne je smanjen za 23 odsto, isto značajno smo imali brži rasta izvoza od 9,2 odsto i uvoza 3,8 odsto koji je izražen u evrima. Smanjen je i deficit tekućeg računa i platnog bilansa za 20,5 odsto i u potpunosti je pokriven stranim direktnim investicijama”, naveo je Vučić.

Vucicć je ponovio da će do kraja februara biti doneti i Zakon o lizingu radne snage.

“Radićeo na tome da ujednacicmo praksu inspekcija i organa uprave prihoda da se jednako postupa i u Vranju, Nišu i Novom Sadu, da inspekcija ima isti pristup prema svima”, rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, bruto domaći PDV u poređenju sa novembrom prošle godine nam je veći za gotovo osam milijardi veći, što su ogromene pare.

Nije me šokirao Mrkonjićev primitivizam

Premijer Srbije kaže da ga “primitivizam” Milutina Mrkonjića da će 5.000 dinara potrošiti na kondome nije šokirao, ali da ga je šokiralo neznanje koliko je truda i rada trebalo da se taj iznos penzionerima isplati, a da se ne poveća javni dug.

“Ja da komentarišem na tako primitivan način niti mogu, niti smem, iako bi mi bilo najlakše i naišlo bi na najviše simpatija, ono što sam u prvi mah pomislio da izgovorim na tu primedbu, ali neću. Mislim da su ljudi u Srbiji dovoljno ozbiljni da razumeju sve to”, rekao je Vučić.

On je upitao sve koji su nezadovoljni sa izdvojenih 5.000 dinara za penzionere, zbog čega kukaju ako se nešto poveća 20, 30 dinara, kada im je malo 5.000 dinara.

“Što kukate kada je za RTS trebalo da se plati 200 dinara. Kada je putarina do Novog Sada sa 190 povećana na 209 dinara od toga je napravljen desetodnevni događaj. Ovde je 19 dinara užasno, a 5.000 nije ništa”, zaključio je premijer.

Uskor možda kontakt s Trampovim kabinetom

Aleksandar Vučić izjavio je danas da se u Abu Dabiju sastao, pored ostalih, sa savetnicima američkog predsednika Donalda Trampa i poručio da očekuje da uskoro ostvari kontakt s njegovim kabinetom i samim predsednikom.

Vučić je tako odgovorio na medijske spekulacije o tome da je nedavno u Abu Dabiju prisustvovao trci Formule jedan.

“Tamo sam bio jer mi je tamo mesto, tamo se ljudi sreću i ostvaruju određene kontakte, pa možda uskoro ostvarimo i neku vrstu kontakta s kabinetom i novim američkim predsednikom”, rekao je Vučić.

Trke formule 1 ga, kaže, ne interesuju, možda da je bio fudbal ili košarka, to bi, možda, i pogledao.

Umesto toga, bio je s Trampovim savetnicima, s predsednikom Ruande, s premijerom Nigerije i s ljudima iz celog regiona, a to je, kako je naveo, njegov posao, pri čemu, primetio je, niko od njega odogovornije to ne radi .

“Jer ne vodim silno obezbeđenje, savetnike, bilo nas je troje”, rekao je Vučić.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.