Više novca za lečenje dece u inostranstvu

0
Najteže bolesti ne zaobilaze ni najmlađe, tako da ima dece koja i praznike, pa i ovaj Badnji dan i Božić moraju da provedu u bolnici. 
Kada su mogućnosti za lečenje u zemlji iscrpljene, pomoć dobijaju u inostranstvu. Na taj način, za četiri i po godine, o trošku države lečeno je 1.975 dece, za šta je izdvojeno 23 miliona evra.
U 2019. je za lečenje u inostranstvu izdvojeno 465 miliona dinara.
Vladislav Vukomanović, član Komisije i Nadzornog odbora za upućivanje dece na lečenje u inostranstvo o trošku Budžetskog fonda, kaže za RTS da je najvažniji dokument prilikom podnošenja zahteva za lečenje dece u inostranstvu mišljenje konzilijuma referentne zdravstvene ustanove.
Petar Petrović iz Brusa ima 16 godina i vratio se sa lečenja u Italiji. Intervencija je uspela i ne mora da ima transplantaciju jetre. Adis Liniča koja ima 12 godina iz Novog Pazara pobedio je leukemiju, a šestogodišnja Rada Maslarević išla je na operaciju srca u Atinu. To su samo neka od dece koja su lečena u inostranstvu i koja su dobila bitku za život.
Vladislav Vukomanović iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Dr Vukan Čupić kaže da je u 2018. godini odobreno 55 zahteva za upućivanje dece na lečenje u inostranstvo i još 76 u otkrivanju metaboličkih i genetskih bolesti za dijagnostičke procedure.
“Ono što je ohrabrujuće je da postoji trend povećanja odobrenih zahteva za lečenje u inostranstvu što ukazuje pre svega na bolju informisanost kako u okviru zdravstvenog sistema, tako i na bolju informisanost građana, što je neophodan uslov da bi se dostigao veći broj lečenja bolesne dece u inostranstvu”, rekao je Vukomanović u Jutarnjem dnevniku RTS-a.
Ističe da je prilikom podnošenja zahteva Budžetskom fondu za lečenje dece u inostranstvu neophodno podneti osnovni dokument, a to je mišljenje konzilijuma referentne zdravstvene ustanove na osnovu čijeg predloga se dete upućuje na lečenje u inostranstvu.
“Taj osnovni dokument se upućuje u Budžetski fond uz dokumentaciju u kojoj bolnici se planira lečenje, koji je datum prijema i koliki su troškovi lečenja”, objašnjava Vukomanović.
Kako kaže, postoji veliki entuzijuzam kod članova lekarske komisije da se, u periodu od dva do tri dana od stizanja zahteva, sastanu i donesu uglavnom pozitivnu ocenu.
Za četiri godine više od 2.000 dece na lečenju u inostranstvu
Srbija nije imala budžetski fond za lečenje dece u inostranstvu do pre četiri i po godine godine, otkad je više od 2.000 dece otišlo na lečenje u inostranstvo.
Broj odlazaka dece zahvaljujući Budžetskom fondu se od 2010. godine povećao kada je 40 dece otišlo na lečenje u inostranstvo, dok je 2017. godine o trošku države na lečenje otišlo 614 dece.
“Određeni broj zdravstvenih oboljenja iz različitih razloga ne mogu da se leče u Srbiji – bilo da je to nedostizanje još uvek maksimalnog nivoa zdravstvene zaštite, a nekada i zbog toga što su neka oboljenja mnogo retka i lečenje se vrši u određenim centrima u Evropi”, napominje Vukomanović.
Ističe i da je veoma važan dolazak inostranih stručnjaka u Srbiju.
“Ove godine lekar iz Rusije je došao u Univerzitetsku dečiju kliniku, uradio je nekoliko hirurških intervencija i nekoliko važnih konsultacija”, podseća Vukomanović.
Očekuje da će se sa informisanošću zdravstvenih radnika i građana dostići maksimalan broj dece kojima je potrebno lečenje u inostranstvu i koji će otići.
“Osnovni uslov za odlazak u inostranstvo, koji treba da znaju svi, je da ta oboljenja ne mogu da se leče u Srbiji”, napominje Vukomanović.
Najčešće bolesti dece
Najčešća oboljenja zbog kojih deca moraju u inostranstvo na lečenje su oboljenja krvi, bolesti lokomotornog sistema, bolesti očiju kod prevremeno rođene dece, retka oboljenja centralnog nervnog sistema i u nekim retkim slučajevima transplataciona medicina.
Izvor: rts, novaekonomija
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.