U Srbiji prošle godine registrovano oko 1.000 novoobolelih od tuberkuloze

0
Foto: pixabay

U svetu je od tuberkuloze, koja je jedna od deset vodećih uzroka smrti, prema procenama Svetske zdravstvene organizacije (WHO) u 2015. bilo obolelo oko 10,4 miliona ljudi, od kojih je oko 10 odsto dece, rečeno je danas na simpozijumu “Tuberkuloza – update 2016”.

Direktor Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije (KCS) Violeta Mihajilović Vučinić kazala je otvarajući taj skup, na kojem prisustvuje, kako je navela, više od 250 stručnjaka za tuberkulozu, da je procenat smrtnosti obolelih od te bolesti i dalje visok i da taj podatak nikako ne sme da se zanemari.

“Vizije WHO takozvani milenijumski ciljevi su da se postigne nula smrtnosti, i ako može vrlo niska stopa razboljevanja, odnosno da 90 odsto ljudi na ovoj planeti nikada ne bude bolesno od tuberkuloze.To su njihovi ciljevi i Srbija se uklapa u to”, rekla je Mihajlović Vučinić.

Prema njenim rečima, u Srbiji je prošle godine registrovano 962 novoobolela od tuberkuloze, najviše među populacijom od 41 do 50 godina, kao i preko 60 godina, dok je mali broj obolelih registrovan kod dece uzrasta do četiri godine.

Naglasila je i da je tuberkuloza mnogo više rasprostranjena među muškarcima, nego među ženama.

Ona je navela i da su u Srbiji regioni sa visokom stopom oboljenja od tuberkuloze Kolubarski, Mačvanski i Raški, ali da i Beograd ima vrlo visoku stopu oboljenja, odnosno da na 100.000 stanovnika ima 14,5 obolelih.

“Pre 12 godina, broj obolelih od tuberkuloze je u Srbiji bio trostruko veći, odnosno na 100.000 stanovnika bilo je njih 37, sad se situacija popravlja”, kazala je ona naglasivši da je procenat izlečenja od tuberkuloze u Srbiji u 2015. bio 78 odsto i da samo šest osoba ima multirezistentnu tuberkulozu koja se ne može lečiti.

Mihalović Vučinić je potsetila i da od prošle godine, Srbija bez pomoći globalnog fonda uspeva da tuberkulozu drži pod kontrolom.

“Mi ne smemo da zaboravimo da jedna trećina svetske populacije ima latentnu tuberkulozu koja nije infektivna i koja se ne manifestuje kao bolest, ali nekada može da pređe u aktivnu bolest. Zato je važno posebnu pažnju posvetiti identifikaciji i detekciji tih osoba čime će se postići pravi cilj, a to je smanjenje oboljenja od te bolesti”, kazala je Mihajhlović Vučinić.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vladimir Đukić rekao je da je smrtnost od tuberkuloze u svetu veoma visoka, naglasivši da je cilj deklaracije WHO, čiji je i Srbija potpisnik da se svake godine za četiri odsto smanjuje broj obolelih.

“Na žalost, uprkos i modernoj terapiji taj procenat nikako ne prelazi 1,5 odsto godišnje. Tako da do 2030. teško da ćemo doći do značajnog smanjenja broja obolelih”, naglasio je Đukić.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović izjavio je da će današnji sastanak posvećen lekarima primarne zdravstvene zaštite i specijalistima pulmologije dati najbolji doprinos punom učešću Srbije u program WHO.

Prema njegovim rečima, ovaj skup je važan ne samo za Srbiju već i za ceo region, jer se problemom tuberkuloze koji mogu biti veoma ozbiljni moraju baviti svi zajednički.

“Ovo je jako zanimljiva tema posebno za Novi Pazar, jer je taj grad ozbiljno pogođen tom bolešću. Prošle godine je otkriveno 15 novih slučaja u jednoj generaciji školaraca, ali je zahvaljujući dobroj saradnji svih to sanirano”, rekao je on.

Mahmutović je najavio da će Ministarstvo zdravlja u narednom period posebnu pažnju posvetiti sektoru javnog zdravlja i da će se mnogo vise raditi na prevenciji.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.