Srbija postala punopravna članica CERN-a

0
Foto: cern

BEOGRAD: Srbija je postala 23. punopravna članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN.

O tome je juče odlučeno u Ženevi, gde je rezolucija Saveta CERN-a usvojena jednoglasno, saopšteno je danas iz Vlade Srbije.Punopravno članstvo omogućava da studenti i profesori iz naše zemlje rade istraživanja na svetskom nivou u Srbiji, kao i da naša privreda učestvuje u većem obimu na projektima u CERN-u.

Ovo je, kako navode u vladi, važan dan za Srbiju i veliko priznanje za naše naučnike.Ovom odlukom, Srbija je, uz Izrael, Švajcarsku i Norvešku, postala četvrta zemlja koja nije članica EU, a punopravna je članica prestižne naučne organizacije.

Članstvo Srbije u CERN-u biće formalno potvrđeno nakon što Skupština Srbije i UNESKO, prema ustanovljenim procedurama, ratifikuju ovu rezoluciju. Zvaničan prijem Srbije kao stalnog člana CERN-a biće upriličen svečanom ceremonijom podizanja srpske zastave ispred zgrade CERN-a u Ženevi, kojoj će prisustvovati najviši državni vrh.

Inače, premijerka Ana Brnabić je u septembru posetila sedište CERN-a u Ženevi i predstavila reforme koje Vlada sprovodi u oblasti nauke i obrazovanja. Srbija je postala stalna članica, a da ni sve zemlje EU nisu pristupile CERNU.

Najbliža stalnom članstvu je Slovenija, koja ima status pridruženog člana, kakav je prethodno imala i Srbija.Kako se ističe, pored podizanja kvaliteta naučnih istraživanja, pristupa najnovijoj naučnoj opremi i tehnologijama, kao i prenošenja iskustva i znanja, članstvo u CERN-u uticaće na sprečavanje odlaska obrazovanih mladih ljudi iz Srbije.

Naši istraživači ravnopravno će učestvovati na svim konkursima CERN-a, od finansiranja projekata naučne izvrsnosti, redovnih letnjih škola za studente i diplomce, doktorskih i postdoktorskih stipendija, do finansijske podrške za naučne specijalizacije.

“Srpska privreda imaće značajnu korist od članstva, obzirom na to da će naše kompanije moći u većoj meri da učestvuju na svim tenderima koje raspisuje CERN i tako se ravnopravno takmiče sa svetski uspešnim kompanijama”, navodi se u saopštenju u kom se dodaje da će stalno članstvo u Evropskoj organizaciji za nuklearna straživanja biti dodatni podsticaj za osnaživanje domaće nauke.

Podseća se da od 1. januara naredne godine, u Srbiji počinje sa radom Fond za nauku, koji će omogućiti konkurentno finansiranje naučnih istraživanja i bolju povezanost nauke i privrede.

“Ulaganje u inovativnu infrastrukturu od 100 miliona evra znači izgradnju naučno tehnoloških parkova u Nišu i Novom Sadu, proširenje naučno-tehnološkog parka u Beogradu, izgradnju zgrade ”BioSens” instituta u Novom Sadu kao evropskog centra izvrsnosti u digitalnoj poljoprivredi, laboratorijske lamele Elektronskog fakulteta u Nišu, ”Data centra” u Kragujevcu, te izgradnju novih zgrada FON-a i Instituta za fiziku u Beogradu”.

Dodaje se da Vlada Srbije, uz zapošljavanje najboljih doktoranada pri fakultetima i naučnim institutima u Srbiji, “sistemski podržava nauku i stvara uslove koji će omogućiti našim mladim naučnicima da ostanu u zemlji”.

“Mladi naučnici će direktno uticati na transformaciju srpske ekonomije zasnovane na investicijama u ekonomiju zasnovanu na inovacijama, što je prioritetni cilj Vlade Srbije, jer predstavlja razvojnu šansu Srbije za 21. vek”, navopdi se u saopštenju.

Članstvo u jednoj od najpriznatijih naučnih organizacija u svetu, rezultat je napora Vlade Srbije za razvoj nauke i modernizaciju obrazovanja u Srbiji.

Brnabić: Punopravno članstvo u CERN-u velika stvar

BEOGRAD: Punopravno članstvo Srbije u CERN-u je velika stvar, jer će naši mladi naučnici moći da učestvuju u svim istraživanjima i eksperimentima, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Srbija je postala 23. punopravna članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN, jednoglasnim usvajanjem rezolucije Saveta te organizacije juče u Ženevi.

Brnabić je na skupu u Privrednoj komori Srbije poručila privrednicima da će i oni sada moći ravnopravo da učestvuju na tenderima CERN-a, “od najmanjeg šrafa do složenih mehanizama koji se koriste”.

“Nisu ni sve zemlje EU članice CERN-a, nijedna bivša republike SFRJ. To je velika stvar. Trudili smo se da to postignemo”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da tu odluku treba da rafitikuje Skupština Srbije.

Govoreći o napretku Srbije i saradnji sa međunarodnih organizacijama, Brnabić je dodala i da je danas potpisan Memorandum o saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom.

Izvor: dnevnik.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.