Siromašnim porodicama i sledeće godine jeftiniji gas i struja

0

Najsiromašiniji građani Srbije, koji imaju pravo na besplatnu potrošnju struje i prirodnog gasa, i naredne godine moći će deo potrošenih energenata da koriste bez plaćanja.

Koliko će se domaćinstava prijaviti za tu subvenciju teško je reći jer se pre nekoliko godina, prilikom uvođenja kategorije energetski zaštićenog kupca koja siromašinim građanima omogućava pogodnost da deo potrošenih energenata koriste besplatno, procenjivalo da bi se moglo prijaviti više od 200.000 domaćinstva. Međutim, ta brojka nikada nije dostignuta pa se ove godine prijavilo nešto više od 62.000 domaćinstava, a prošle godine ih je bilo oko 55.000.

Moguće je da je zbog toga smanjen iznos za subvencionisanje potrošnje energetski zaštićenih kupaca za narednu godinu jer je u budžetu za te namene planirano oko 850.000.000 dinara, dok je za ovu taj iznos bio oko 1,6 milijardu.

Procedura za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca podrazumeva da se građani prijave preko socijalnih ustanova u lokalnim samoupravama i tom prilikom dostave dokaze o tome da su socijalno ugroženi. Takođe, potrebno je da redovno plaćaju svoje obaveze za struju i gas, odnosno da nemaju dugovanja.

Uredbom je predviđeno da energetski zaštićeni kupci mogu bez plaćanja potrošiti određeni broj kilovata, odnosno kubnih metara gasa, u zavisnosti od broja članova domaćinstva.

Domaćinstvo s jednim članom tokom cele godine može potrošiti, bez plaćanja, 120 kilovata mesečno, s dva i tri člana 160 kilovata, sa četiri i pet članova 200, a domaćinstva sa šest i više članova 250 kilovata mesečno.

Za prirodni gas, ta beneficija može se koristiti tokom grejne sezone – januar, februar, mart, oktobar, novembar i decembar, a domaćinstvo s jednim članom bez plaćanja može potošiti 35 kubnih metara gasa mesečno, s dva i tri člana 45, sa četiri i pet članova 60, a domaćinstva sa šest i više članova 75 kubika.

Pravo na subvencionisanje dela troškova za energente zavisi i od visine mesečnih primanja. Tako je za domaćinstva s jednim članom limit mesečno primanje od 13.595 dinara, za porodice s dva ili tri člana 19.795, četvoročlane i petočalane familije zarada do 25.990 i domaćinstva sa šest ili više članova primanja od 32.684 dinara mesečno.

Izvor: Dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.