Revolucionarni prenatalni test koji analizira i 50 monogenetskih bolesti

0
Foto: pixabay

Kompanija Premium Genetics (premiumgenetics.rs/) iz Novog Sada je na tržište Srbije donela neinvazivni prenatalni test najnovije generacije – VERACITY, koji od sad u paketu VERAGene nudi prenatalnu analizu na 50 monogenetskih bolesti, jedini na svetskom tržištu.

 

Foto: veracity genetics

Neinvazivni prenatalni testovi su već nekoliko godina prisutni na tržištu Srbije i sve više trudnica se odlučuje da na ovaj način proveri genetsko zdravlje svoje bebe. Ova skrining metoda u potpunosti zamenjuje invazivne procedure poput amniocenteze, i veoma pouzdano daje odgovore na pitanja koja muče sve buduće majke. Iako su se neinvazivni prenatalni testovi ranije preporučivali samo trudnicama starijim od 35 godine, u zadnje vreme se savetuju apsolutno svim budućim majkama. Statistički podaci govore da su veći procenat dece sa Daunovim sindromom rodile upravo trudnice mlađe od 35 godina. S obzirom na rizike koje nosi amniocenteza, neinvazivni prenatalni testovi dobijaju sve veće poverenje trudnica, bez obzira na još uvek relativno visoke cene.

Renomirana kompanija Premium Genetics je na tržište Srbije donela prenatalni test najnovije generacije – VERACITY, koji je ispravio sve nedostatke testova prethodnih generacija i upravo zbog toga nosi najveću pouzdanost i tačnost rezultata.

– Test VERACITY izvodi kompanija NIPD Genetics, koja ima patentiranu sopstvenu tehnologiju ciljane analize sekvenci. To faktički znači da, za razliku od testova koji rade analizu svih hromozoma – pa čak i onih hromozoma koji uopšte nisu kompatibilni sa životom, mi analiziramo samo one hromozome koji su suštinski bitni, čak preciznije – samo specifične delove hromozoma koji nose informacije o traženim aneuploidijama. S obzirom na preciznost analize, sumnjive regije se čitaju prosečno 400 puta, što je čak i do 10 puta više od ostalih prenatalnih testova. To je razlog najmanjeg broja lažno pozitivnih rezultata i najveće pouzdanosti našeg testa – kažu iz kompanije Premium Genetics.

Oni dodaju i to da poseduju sopstvenu tehnologiju preciznog merenja količine bebine DNK u krvi majke, što je najveća garancija pouzdanosti rezultata testa. Test Veracity by Premium Genetics je jedini test koji analizira mikrodelecione sindrome i kod blizanačkih trudnoća, a laboratorija NIPD Genetics poseduje CLIA i CAP akreditacije, što je svrstava u sam svetski vrh.

Revolucionarna vest je da ovaj prenatalni test, pored standardnih trizomija, nudi i analizu na 50 monogenetskih bolesti u prenatalnoj fazi, što zaista predstavlja revoluciju.

– Velika nam je čast što smo zastupnici testa koji pomera granice u svetu nauke. Zaista je velika vest da ćemo pored najpreciznije analiza najzastupljenijih trizomija, moći u prenatalnoj fazi da analiziramo i čak 50 monogenetskih bolesti, čija je kombinovana verovatnoća pojave 1:350. To predstavlja zaista ozbiljan procent, posebno ako poredimo sa tim da je verovatnoća npr. kod Daunovog sindroma 1:700 – navode u Premium Genetics.

Izvor: brif

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.