Radnici “Pošte” odbili predlog o povećanju plata, štrajk još traje

0

Radnici Pošte Srbije koji štrajkuju nisu prihvatili predlog predstavnika vlade da se povećaju zarade za oko 17 odsto onima na tehnološkim poslovima, koji imaju najmanja primanja, kao ni da drugim radnicima povećanje bude ukupno oko devet odsto, rekla je danas predsednica sindikata Nezavisnost u Pošti Srbije Snežana Marković.

Ona je za Tanjug rekla da su juče održana tri sastanka sa predstavnicima vlade, poslodavaca i zaposlenih i da za sada nema informaciju da li će i danas biti održan sastanak.

Prema informacijama kojima raspolaže, većina pošti u Srbiji i dalje ne radi, pošto ne radi Glavni poštanski centar.

“Imali smo juče tri sastanka, u 10 sati, u 16 i od 21.30 sati. Na poslednjem sastanku predstavnici zaposlenih nisu prihvatili predlog vlade da njihove zarade, zajedno sa onim što treba da nam vrati vlada, budu uvećane oko 17 odsto radnicima na tehnološkim poslovima, a da povećanje za one koji rade na drugim poslovima, koja nisu isključivo tehnološka, budu samo šest odsto, tako da bi sa 3,5 odsto koje treba da nam vrate ukidanjem ovog zakona (o umanjenju zarada), to bilo oko devet odsto”, navela je Marković.

Dodaje da sindikati ne vode štrajk, već da je deo zaposlenih samostalno obustavio rad i izabrao svoje predstavnike.

“Oni traže da zarada bude na nivou proseka Republike Srbije, 52.000 ili 53.000 dinara mesečno, to jest da ne bude manja od 50.000, ali uvek imaju neki drugi zahtev. Prema mojim informacijama, pošte i danas ne rade, ne znam da li sve i koliko pošta ne radi. Ipak, u svakom gradu većina pošti ne radi. Ne radi Glavni poštanski centar, a kada on ne radi, onda ovi u unutrašnjosti nemaju šta da rade”, rekla je Marković.

Kako je rekla, vlada je odobrila da Pošta Srbije može 100 radnika da prevede do kraja godine u radni odnos na neodređeno vreme, kao i još 100 ljudi do aprila 2020. godine, pošto postoji problem sa nedostatkom kadrova u tehnologiji.

Dodala je da se, inače, održavaju sastanci sa predstavnicima vlade kako bi se rešavali problemi u Pošti Srbije nagomilani više od 15 godina, koliko zaposleni nisu dobili nikakvo povećanje.

Predstavnici Vlade Srbije, poslodavca, dva reprezentativna sindikata i predstavnici zaposlenih, proteklih sedam dana razgovaraju i o raspodeli dobiti preduzeća i stanju u Pošti Srbije.

U Pošti Srbije zaposleno je oko 15.000 radnika.

Vlada: Apel radnicima “Pošte” da prihvate ponudu

Vlada Srbije apelovala je na zaposlene u JP “Pošta Srbije” koji su obustavili rad, da prepoznaju ozbiljnost situacije i prihvate najvišu ponudu koju država može u ovom momentu da im pruži, a to je povećanje ukupne mase zarada od 10 odsto, kao i druge uslove.

Kako se navodi u saopštenju vlade, predloženo je da se prestane sa obustavom rada do usaglašavanja internih akata “Pošta Srbije” kako bi se realizovalo dogovoreno a da se uz prisustvo nadležnih održavaju sastanci Radne grupe jednom u dve nedelje.

Predložene mere predstavljale su prvi korak, koji bi zajedno sa boljim poslovanja “Pošta Srbije” trebalo da dovedu do poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih u ovom preduzeću, kaže se u saopštenju.

“Ukoliko se odmah ne obezbedi redovno poslovanje tokom procesa primene gore navedenih zaključaka, ovo javno preduzeće susrešće se sa gubitkom poslovnog prihoda i dovešće se u pitanje obavljanje poverenih poslova od strane države, a koje predviđa Zakon o poštanskim uslugama”, ukazuje se u saopštenju.

Od formiranja Radne grupe za ovo javno preduzeće u aprilu 2019. godine do danas, promenjena je Odluka o raspodeli dobiti za 2017. godinu tako da je dobit koja je pripala preduzeću, najvećim delom iskorišćena za isplatu zaposlenima, kaže se u saopštenju.

Takođe, dodaju, odobrena je raspodela dobiti za 2018. godinu u skladu sa izmenjenim odredbama Kolektivnog ugovora, ali je “Pošta” iz sopstvenih sredstava u julu izvršila i jednokratnu isplatu solidarne pomoći u iznosu od 20.000 dinara za zaposlene sa najmanjim platama.

Vlada je, kako se navodi, na inicijativu “Pošta Srbije”, dala saglasnost za uvećanje cena pojedinih poštanskih usluga čime su, kako se navodi, stvoreni preduslovi za uvećanje mase zarada i povećanje primanja zaposlenih u 2020. godini.

Vlada podseća zaposlene na doslednu primenu Zakona o radu i odredaba Kolektivnog ugovora, kao i Odluke o obezbeđivanju procesa rada u uslovima otežanog funkcionisanja.

Izvor: RTV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.