Povećan nadzor u blizini Mađarske zbog mogućnosti prenošenja ptičjeg gripa

0

Srbija je uvela mere pojačanog nadzora u pograničnom delu sa Mađarskom kako bi se sprečila mogućnost prenošenja virusa ptičjeg gripa, kažu u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

“Mogućnost prenošenje virusa unutar zaražene zone je realna, kao i prenošenje virusa putem divljih ptica u područja koja su u neposrednoj blizini ove zone. Zbog toga je Srbija uvela mere pojačanog nadzora u pograničnom delu sa Mađarskom”, navodi se u pisanom odgovoru Uprave.

U Mađarskoj postoji nekoliko zaraženih zona, od kojih je jedna blizu granice sa Srbijom.

Osnovne preventivne mere koje se preduzimaju su sprečavanje kontakta domaće živine sa divljim pticama, kontrolisanje zdravstvenog stanja, sprovođenje aktivnog i pasivnog nadzora u rizičnim područjima sa vodenim površinama i sprečavanje direktnog i indirektnog kontakta između divljih ptica i živine su osnovne preventivne mere.

Uzgajivači živine moraju sprovoditi opšte biosigurnosne mere kako bi onemogućili unošenje virusa u objekte sa živinom.

Kako se navodi, u Srbiju nije bilo uvoza piletine i jaja iz regije u Mađarskoj gde je proglašen ptičji grip.

Što se tiče prodaje tih proizvoda na pijacama, veterinarska inspekcija u okviru redovnih kontrola bezbednosti hrane u prometu obavlja nadzor i kontrolu gradskih pijaca i prostora definisanih za prodaju hrane životinjskog porekla (mlečnih hala) u okviru pijaca što uključuje i kontrolu mesa živine i jaja.

“Uprava za veterinu je u skladu sa svojim nadležnostima i aktuelnom epizootiološkom situacijom vezano za pojavu bolesti ptičjeg gripa u navedenim zemljama u okruženju, donela rešenje o obrazovanju regionalnih i lokalnih centara za sprečavanje pojave, praćenje kretanja i kontrolu zarazne bolesti avijarna influenca na području severnobačkog, severnobanatskog i zapadnobačkog upravnog okruga, kojim je propisala i naložila konkretne mere”, istucu u Upravi.

Ti centri objedinjuju aktivnosti svih veterinarskih stručnjaka iz veterinarskih specijalističkih instituta u Subotici i Somboru, veterinarske inspekcije, veterinarskih stanica i ornitoloških aktivista na teritoriji ova tri okruga.

Cilj tih aktivnosti je kontrola zdravstvenog stanja divljih ptica i živine, određivanje zona pojačanog nadzora, uključujući prijemčivu populaciju živine na svim gazdinstvima u identifikovanim rizičnim područjima, klinička i dijagnostička ispitivanja uzoraka poreklom od živih i uginulih divljih ptica i živine…

Takođe, podrazumevaju i edukaciju vlasnika živine i informisanje javnosti o opasnosti od pojave bolesti, simptomima bolesti, trenutnoj epizootiološkoj situaciji i merama koje se preduzimaju u cilju sprečavanja, ranog otkrivanja i brzog reagovanja u slučaju sumnje na pojavu ili potvrde pojave bolesti ptičjeg gripa na ovim prostorima.

Virus avijarne influence se najčešće prenosi preko divljih migratornih ptica, od kojih pojedine vrste mogu biti nosioci (rezervoari) bez vidljivih simptoma.

Inače, što se tiče drugih aktivnosti na terenu, veterinari i epizootiolozi, pružaju stručnu pomoć i edukuju vlasnike živine kako bi ih upoznali sa ovom bolešću, načinima zaštite i merama koje se preduzimaju u slučaju pojave oboljenja.

Takođe, Uprava za veterinu je pripremila smernice za uzgajivače, kao i uputstvo za veterinare, koji se mogu naći na internet stranicama Uprave www.vet.minpolj.gov.rs.

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.