Potpisani prvi ugovori za uvođenje 23 inovativna leka

0

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje potpisani su jutros prvi ugovori sa proizvođačima inovativnih lekova, što će stvoriti uslove da pacijentima budu dostupna 23 inovativna leka o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Prvi ugovor potpisan je sa farmaceutskom kućom Bajer, a na pozitivnu listu biće uveden njihov inovativni lek za karcinom jetre.

“Posle više godina naši osiguranici imaće pravo na inovativne lekove na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja”, rekla je Tanjugu direktorka RFZO Verica Lazić, nakon potpisivanja ugovora .

Ona je podsetila da je će na pozitivnu listu biti stavljena 23 leka, za koje je prioritete utvrdila Centralna komisija za lekove, a zatim usvojio UO RFZO.

“Od 23 leka, 18 lekova ide kroz modele posebnih ugovora, dok će pet ići na listu bez modela posebnih ugovora”, pojašnjava Lazić.

Posebni ugovori potpisuju se za lekove iz četiri grupe: tri leka za najteža oboljenja u pedijatriji, četiri leka za transplantirane bolesnike, četiri leka za teška hematološka obolenja, sedam lekova za onkološka teška oboljenja.

U RFZO tokom dana biće potpisani ugovori sa četiri farmaceutske kompanije, dok će sa preostalih sedam ugovori biti potpisani do kraja nedelje.

Direktorka RFZO podseća da je ovo prvi put da se medikamenti na pozitivnu listu lekova stavljaju kroz modele posebnih ugovora, što je praksa u razvijenim zemljama.

“Nadamo se da će ova praksa zaživeti u Srbiji tako da naši osiguranici u skladu sa raspoloživim sredstvima dobiju što više inovativnih lekova na teret sredstava obaveznog osiguranja”, naglasila je ona.

Za 23 inovativna leka ove godine opredeljeno je 996,5 miliona dinara, a direktorka zdravstvenog fonda očekuje da će već naredne godine na pozitivnoj listi biti još inovativnih lekova u skladu sa prioritetima Centralne komisije za lekove.

Direktor sektora za lekove u kompaniji Bajer Ivan Krpić kaže da je potpisivanje ugovora o uvođenju 23 inovativna leka na pozitivnu listu veliki napredak za celu državu, posebno za osiguranike.

“To je dokaz da zajedno država i farmaceutske kompanije mogu da doprinesu poboljšanju života osiguranika”, rekao je Krpić i dodao da očekuju kontinuitet u uvođenju inovativnih lekova.

Nakon potpisivanja posebnih ugovora sa proizvođačima inovativnih lekova procedura nalaže da paraf ponovo moraju da stave Centralna komisija, UO RFZO, Ministarstvo zdravlja, Vlada Srbije, pa se onda raspisuje tender.

U RFZO očekuju da će lekovi do pacijenata stići početkom naredne godine.

Inovativni lekovi su potpuno nove, patentom zašticene farmakološke formule. Oni sadrže aktivnu supstancu koja do njegove proizvodnje nije nikada korišćena u humanoj medicini ili pak sadrži novu kombinaciju aktivnih supstanci, koje se u medicini pojedinacno koriste, ali nikada u takvoj kombinaciji.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.