Poplave čekamo spremni

0
Foto: brif

SNEG je okovao mnoge delove Evrope, proleće se iščekuje sa zebnjom. Ukoliko nastane naglo otapanje snega, poplave su neizbežne! U Srbiji, tvrde nadležni, spremni dočekujemo eventualni veliki priliv voda iz tokova Dunava i Save, pišu “Večernje novosti”.

– Prema operativnom planu za odbranu od poplava, ukupno je oko 3.600 kilometara nasipa i drugih zaštitnih objekata, 53 brane sa akumulacijama, 413 hidromelioracionih sistema, više od 25.000 kilometara kanalskih mreža i brojne crpne stanice – kažu u Republičkoj direkciji za vode pri Ministarstvu poljoprivrede. – Od toga, u nadležnosti “Voda Vojvodine” je nasip u dužini od 1.460 kilometara, tu je i sedam brana, a u nadležnosti “Srbijavoda” je i nasip u dužini od 2.000 kilometara.

Kako objašnjavaju u Republičkoj direkciji za vode, tokom godine se, shodno propisima kojima se definiše odbrana od poplava, obavlja redovan obilazak vodenih objekata za zaštitu od poplava, erozije i bujica. Tako se prepoznaju slaba mesta, gde se rade mere prevencije.

– Proleće je uvek kritičan period u hidrometeorološkom smislu – objašnjavaju u JVP “Srbijavode”. – Tehnička spremnost i opremljenost preduzeća koja su angažovana za odbranu od poplava redovno se kontroliše, a naročito u zimskom periodu. Odbrane od poplava sprovode se na odbrambenim linijama i nasipima, koji su u našoj nadležnosti. Definisan je i potrebni stepen pouzdanosti zaštitnog sistema, sa prepoznatim slabim mestima koje se uglavnom odnose na lokacije i deonice na kojima su radovi na izgradnji ili rekonstrukciji zaštitnih objekata u toku. Reč je o kapitalnim objektima u zoni Valjeva, Paraćina, Svilajnca i na području Mačve.

Kako kažu u “Srbijavodama”, na kritičnim mestima uvek se nalazi mehanizacija, oprema i materijal kako bi se blagovremeno intervenisalo u vanrednim hidrološkim okolnostima.

Izvor: novosti.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.