POKRAJINA SUFINANSIRA Parovima po 200.000 dinara za VTO

0
Foto: pixabay.com

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova u ovoj godini planira 30 miliona dinara za biomedicinski potpomognutu oplodnju za drugo, treće, četvrto i svako naredno dete, čime se realizuje odluka Pokrajinske skupštine o pravu na sufinansiranje ovih troškova.

Oglas važi cele godine, a parovi zahtev za sufinansiranje podnose na pisarnici Pokrajinske vlade ili slanjem dokumentacijei zahteva poštom, na adresu Sekretarijata. Pravo na sufinansiranje troškova za biomedicinski potpomognuto oplođenje (BMPO) u iznosu od 200.000 dinara jednokratno može da ostvari porodica, odnosno parovi, za usluge u zdravstvenim ustanovama koje imaju važeću dozvolu izdatu od strane zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja.

– Ovo pravo mogu da ostvare bračni odnosno vanbračni partneri, koji imaju najmanje jedno živo zajedničko dete ili dete koje pripada jednom od partnera, kada žena nema više od 44 godine starosti i kada podnosioci zahteva imaju prebivalište na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, najmanje godinu dana od dana pozitivnog mišljenja Stručne komisije BMPO Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu – navodi se u javnom oglasu koji važi cele godine i koji je juče objavio Sekretarijat.

Kako bi se ostvarilo pravo na sufinansiranje troškova, parovi moraju da prikup dokumentaciju u kojoj je izvod iz matične knjige venčanih ili izjava o vanbračnoj zajednici koju overava javni beležnik. Za oba partnera je potrebno i uverenje o prebivalištu na teritoriji APV od nadležnog MUP, najmanje neprekidno godinu dana do dana pozitivnog mišljenja Stručne komisije za vantelesnu oplodnju (VTO). Takođe, u dokumetaciji treba da bude i izvod iz matične knjige rođenih za živu decu, fotokopije ličnih karata oba partnera, pozitivno mišljenje Stručne komisije za VTO, uverenje od nadležnog MUP, ako se tačna adresa prebivališt razlikuje od one u ličnoj karti, kao i fotokopija validnog dokumenta o broju tekućeg računa jednog od partnera na koji će biti uplaćen novac.

Korisnici su dužni da o svakoj promeni prebivališta i boravka obaveste Komisiju za BMPO Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova u roku od osam dana od dana promene prebivališta, odnosno boravišta.

Svi koji ispunjavaju uslove za ostvarivanje ovog prava, zahtev sa dokumantacijom mogu da predaju na piarnici Pokrajinske vlade ili da zahtev pošalju poštom na adresu Pokrajinski sekretaijat za socijalnu politku, demografiju i ravnopravnost polova, sa naznakom za Komisiju za BMPO, Bulevar Mihajla Pupina 16, 21000 Novi Sad. Detaljnije informacije mogu da se dobiju telefonom, na brojeve 021/452-371 i 021/452-339, kao i na internet stranici Sekretarijata www.socijalnapolitika.vojvodina.gov.rs.

Na osnovu podnetih zahteva i priložene dokumentacije, Sekretarijat će dodetili novac, u skladu sa odlukom u javnom konkursu i raspoloživom sumom pokrajinskog budžeta.

Izvor: Dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.