Oko 20.000 migranata prošlo kroz prihvatne centre u Srbiji, neki žele i da ostanu

0

Oko 20.000 migranata prošlo je u 2018. kroz centre Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije (KIRS), a trenutno oko 4.100 migranata boravi u centrima širom zemlje, rečeno je agenciji Beta. U Komesarijatu je rečeno da izmedju 100 i 200 migranata svojevoljno boravi izvan centara, a da je broj migranata koji borave u njima povećan dolaskom hladnog vremena.

“Komesarijat je u potpunosti spreman za ostatak zime”, rečeno je agenciji Beta.

Prema podacima KIRS-a, u centrima su najbrojniji migranti iz Avganistana, potom slede oni iz Irana, pa Pakistana, Iraka i Bangladeša.

Iz KIRS-a su dodali da 99 odsto migranata, koji trenutno borave u Srbiji, želi da nastavi put dalje ka nekoj od zemalja Zapadne Evrope.

U Komesarijatu ističu da je vreme zadržavanja migranata u centrima različito, jer neke porodice borave i više godina, dok se neke zadržavaju kratko i pokušavaju da odu iz Srbije na ilegalan način.

Kada je reč o obrazovanju migranata tokom boravka u Srbiji, u školskoj 2018/19. godini 341 migrant je krenuo u osnovne škole širom zemlje, njih 34 je upisano u predškolske ustanove, dok je 71 migrant upisan u srednje škole.

Migranti pohadjaju 34 škole, koje se nalaze u blizini centara koji su u Somboru, Subotici, Šidu, Kikindi, Adaševcu, Principovcu, Obrenovcu, Bogovodji, Banji Koviljači, Tutinu, Sjenici, Pirotu, Bosilegradu, Vranju i drugim gradovima.

Sva migrantska deca su vakcinisana i revakcinisana, rečeno je u KIRS-u.

Iz KIRS-a su naveli da u Srbiji radi ukupno 16 centara, pet za azil i 11 prihvatnih i da imaju smeštajni kapacitet od 6.000, kao i da je najveći donator Evropska unija.

Izvor: beta, novosti
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.