Napuštanje škole pre sticanja diplome smanjeno je za 66 odsto

0

U deset škola, u kojima je u poslednje dve godine sproveden pilot projekat “Sprečavanje osipanja učenika u obrazovnom sistemu”, napuštanje škole pre sticanja diplome smanjeno je za 66 odsto, dok je stopa ponavljanja razreda smanjena za 23 odsto.

U projektu je učestvovalo deset škola, koje pohađa više od 7.000 učenika i u kojima radi oko 700 nastavnika.

Analize su pokazale da su pod najvećim rizikom od osipanja učenici koji idu u škole koje su u najsiromašnijim sredinama i učenici srednjih škola koji pohađaju trogodišnje obrazovne profile.

Predstavnica Unicefa u Srbiji Tanja Ranković kaže da je cilj bio da se identifikuju učenici u riziku i napravi plan podrške, radilo se na jačanju inkluzivne prakse, kvaliteta nastave.

“Ovaj projekat je imao za cilj da napravi model koji može da se primenjuje u celoj državi. Mi smo radili sa školama koje rade u najnepovoljnijem okruženju i ako ovaj model funkcioniše kod njih može i kod drugih”, rekla je Ranković na predstavljanju rezultata projekta.

Ona je dodala da projekat podržava sprovođenje zakona iz 2013. godine koji je stavio u obaveze školama da se bave osipanjem učenika, ali nije rekao na koji način da se bave tom problematikom.

“Za te svrhe napravili smo praktikume i vodiče koji će pomoći školama da naprave analize u svojim školama i da kreiraju mere”, naglasila je Ranković.

Za spovođenje mera koriste se postojeći kapaciteti koji u školama postoje, odeljenske starešine, a formirani su i posebni timovi u svakoj školi koji se bave osipanjem učenika.

Osipanje učenika veće je u srednjim školama nego u osnovnim, jer u Srbiji srednje obrazovanje nije obavezno, ali nejednakost u obrazovanju dece iz opšte populacije i osetljivih grupa vidljiva je još od predškolskog uzrasta.

Državni sekretar u ministarstvu prosvete Ana Marija Viček naglasila je da je osipanje učenika u školama bitan strateški cilj, a da je to predviđeno Strategijom obrazovanja do 2020 godine.

Neke od mera koje mogu doprineti da se spreči osipanje su afirmacija predškolskog programa, stipendije, pedagoški asistenti.

Direktor Unicefa u Srbiji Mišel Sen Lo naglasio je da je uspešno završena srednja škola preduslov za razvoj zemlje i dodao da ne postoji univerzalno rešenje za sprečavanje osipanja.

“Škole ne mogu same u ovoj borbi treba im pomoć ministarstva prosvete, ministarstva za rad i zapošljavanje, školske uprave, lokalne samouprave”, naglasio je Sen LO.

Direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji Ursula Lojblin podsetila je da je tokom dvogodišnjeg pilot projekta moglo da se vidi da su primenjivane metode rada efikasne, da daju rezultate i da ne koštaju mnogo.

Projekat “Sprečavanje osipanja učenika iz obrazovnog sistema” je realizovan u saradnji Ministarstva prosvete, Unicefa, Centra za obrazovne politike uz finansijsku podršku UNIQLO i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.