Napredak Ministarstva za rad u pružanju usluga i promeni zakonskih regulativa

0
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević sastao se sa delegacijom Svetske banke, koja je predstavila svoje rezultate Funkcionalne analize Ministarstva za rad, a koja naglašava poboljšanje kvaliteta i efikasnosti u pružanju usluga krajnjim korisnicima u oblastima socijalne zaštite, rada i zapošljavanja.

 

Delegacija Svetske banke (Mičel Viner, Gonzalo Havijer Rejes Hartli i Marijana Jašarević) analizirala je kako funkcionišu davanja koja se obezbeđuju iz budžeta resornog ministarstva za različite kategorije građana.

Oni su pohvalili rad Nacionalne službe za zapošljavanje i programe prekvalifikacija i dokvalifikacija građana, ali i rad PIO fonda, CRSO-a i Poreske uprave na unapređenju protoka informacija o socijalnom osiguranju, uključujući i administrativne izmene Zakona o PIO, koji je nedavno usvojen.

Predstavnici Svetske banke dali su preporuke za još bolje funkcionisanje sistema i osvrnuli se na novi Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom.

Delegacija Svetske banke podržala je i pohvalila neke od izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, naglasivši da je njihova preporuka bila da te izmene upravo idu u tom pravcu.

Takođe su dali preporuke za bolje funkcionisanje sistema, uključujući i nastavak proširenja programa usmerenih ka siromašnima – novčane socijalne pomoći i dečjeg dodataka.

Oni su ocenili da resor na čijem je čelu ministar Zoran Đorđević radi kvalitativno ne samo kvantitativno i dali preporuke za još bolje funkcionisanje sistema.

Delegacija Svetske banke je izrazila želju za unapređenjem dosadašnje saradnje kako bi zajednički uspeli u stvaranju bolje i savremenije Srbije.

Đorđević je istakao da Vlada Srbije želi da sve što radi za svoje građane bude transparentno i pravedno, a ujedno i da spreči svaki vid zloupotrebe socijalnih davanja.

On je ovom prilikom predstavio i buduće planove rada resornog ministarstva.

Želimo da majke u Srbiji znaju da sve što radimo, pogotovo kada su pitanju izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, radimo u korist majki, ali u skladu sa mogućnostima države. Ono što je bitno da građani znaju, jeste da je roditeljski dodatak podsticaj koji daje država, kako bi poboljšala demografsku sliku Srbije i pomogla svim porodicama, a dečji dodatak predstavlja stečeno pravo, rekao je Đorđević.

Izrada socijalnih karata, koja će biti osnov za bolju kontrolu, prema njegovim rečima, sprečiće svaki vid zloupotrebe socijalih davanja, jer će se davanja vršiti po automatizmu i bez nepotrebne administracije.

Uvođenje socijalnih karata, doneće korist za budućnost, za našu zemlju i za naše građane. Biće izrađene po uzoru na Dansku, čiji se model pokazao kao najbolji u svetu, istakao je Đorđević.

Ministar je napomenuo i da je predlog da izmena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti, bude urađena na osnovu primera SAD-a, kojim bi se uvelo postepeno ukidanje socijalne pomoći prilikom zapošljavanja, a ne ođednom, čime bi se stimulisali građani da rade.

Đorđević se osvrnuo na uvedene prekvalifikacije i dokvalifikacije zaposlenih i nezaposlenih građana, kako bi napredovali u svojoj karijeri, objasnivši da je to način da dobiju priliku da rade ono što vole i tako ostvare i bolje zarade, sa ciljem sprečavanja odlaska mladih iz zemlje.

Kada je u pitanju briga o korisnicima usluga socijalne zaštite, Đorđević je naveo da će se u narednom periodu vršiti i rekonstrukcija centara za socijalni rad, koja podrazumeva da se centri podele u kategorije, kako bi se bolje utvrdilo šta je potrebno svakom od njih za bolji i efikasniji rad.

On je naglasio i da će se na osnovu broja korisnika socijalnih ustanova, određivati i broj zaposlenih stručnih lica, kao i smeštajnih kapaciteta, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izvor: srbija.gov.rs
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.