Ministarka pravde: Za sedam meseci 56 osoba osuđeno zbog korupcije

0

Za prvih sedam meseci primene novog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, posebna odeljenja tužilaštva podnela su različite vrste optužnih akata protiv 275 okrivljenih. Za korupciju su osuđene 142 osobe, od kojih je njih 56 na kaznu zatvora – izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović.

Ona je naglasila da su tužilaštva gonila različita krivična dela, uključujući i ona nova koja se u našem pravnom sistemu prvi put pojavljuju u izmenama Krivičnog zakonika iz 2016, precizirajući da od tih krivičnih dela najviše dominiraju krivična dela davanje mita, zloupotreba službenog polažaja i pronevera u obavljanju privrednih delatnosti.

„Ovih nekoliko podataka govore da je naše pravosuđe i te kako sposobno da sprovede jednu ovako veliku i zahtevnu reformu, a drugo, da sprovodeći ovako zahtevnu reformu i pravosuđe i policija mogu da prikažu zavidnu efikasnost“, istakla je Kuburović na konferenciji „Prevencija i borba protiv korupcije“ u Palati Srbija.

„Takav uspeh, kada je u pitanju broj i efikasnost, nije zabeležen, te ovo je samo početak i uverena sam da ni Policija ni tužioci sigurno još nisu stigli da pokažu šta sve znaju i umeju“, rekla je ministarka pravde i pohvalila sve više javne tužioce, predsednike sudova, šefove Posebnih odeljenja, Tužioca za organizovani kriminal, postupajuće sudije i zamenike javnih tužilaca, kao i policijske službenike.

Kuburović je ukazala da su i novi Zakon o organizaciji kao i obimne izmene Krivičnog zakonika usvojene u novembru 2016. godine, ali da je ostavljen dug period do 1. marta ove godine za početak njihove primene.

„Taj dug period ostavljen je kako bi se svi državni organi, ne samo policija, tužilaštvo i sudovi, već i drugi organi, poput, Poreske uprave, Poreske policije, Uprave carina, Agencije za borbu protiv korupcije i drugih, upoznali sa budućem načinom rada“, rekla je ministarka pravde.

Ona je ukazala da je od novembra 2017. do juna 2018. održan veliki broj treninga za sudije, tužioce, kao i predstavnike drugih insitucija.

„Uz veliku pomoć projekta „Prevencija i borba protiv korupcije“, više od 300 učesnika prošlo je stručnu obuku. Takođe, ojačani su i kadrovski kapaciteti posebnih odeljenja za korupciju i četiri viša suda i četiri javna tužilaštva u kojima je povećan broj administrativnih radnika za skoro 70 novozaposlenih. Posebna odeljenja tužilaštva i Tužilaštva za organizovani kriminal prvi put imaju zaposlene finansijske forenzičare, kao državne službenike“, istakla je ministarka Kuburović.

Međutim, Kuburović je iznela primedbu da se u tim predmetima nije došlo do ozbiljnijih rezultata oduzimanja imovine stečene krivičnim delom i naglasila da nije zadovoljna ni brojem predmeta u kojima se imovina oduzela, niti količinom oduzete imovine.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović smatra da nema zemlje koja može da kaže da je potpuno pobedila kriminal i korupciju, ali da Srbija jeste uspešna u borbi protiv kriminala i pohvalio je tužioce, policajce, sudije i sve koji su doprineli da Srbija bude uspešna u borbi protiv korupcije.

„Nekada mi se čini da ne umemo da kažemo lepu reč za sve ove ljude koji naporno rade kako bi postigli rezultate u toj borbi. Srbija ima rezultate u toj borbi na koje može da bude ponosna, ali naravno nikada ne smemo biti zadovoljni sa ostvarenim, moramo stalno raditi više i bolje,“ rekao je Stefanović.

On je istakao i da je Srbija u prethodnom periodu obezbedila dobar zakonodavni okvir.

„Ministarstvo pravde i Republičko javno tužilaštvo u prethodnom periodu uložili su veliki napor da imamo oštre zakone, ne samo Zakon o kome danas razgovaramo, antikoruptivne i zakone o borbi protiv kriminala, nego uopšte zakonodavni okvir koji pruža mogućnost Srbiji da bude ozbiljna u borbi protiv kriminala“, rekao je Stefanović.

Ministar je apelovao na sudije da u skladu sa zakonodavni okvirom, sude oštro, bez blage kaznene politike, jer zakoni su tu i nema potrebe da se menjaju na svakih šest meseci ili godinu dana.

Izvor: blic

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.