Makareg: Ako osnuju kosovsku vojsku, NATO da kaže šta da radimo

0
Foto: Pixabay

Novopostavljeni komandant američke vojne baze Bondstil na Kosovu Roj Makareg izjavio je u intervjuu Tanjugu, prvom datom srpskim medijima nakon ceremonije preuzimanja komande, da će njegova jedinica “biti spremna da izvede operacije u slučaju bilo kakvih nasilnih delovanja protiv bezbednosti i sigurnosti kako bi održžali tu bezbednost i sigurnost”.

On je tako odgovorio na pitanje kakva bi bila reakcija KFOR Multinacionalne borbene grupe Istok pod njegovom komandom u slučaju izbijanja nasilja nad Srbima nakon eventualnog proglaššenja kosovske vojske na Dan albanske zastave.

“U vezi sa glasanjem o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) 28. novembra, to je politički proces, ali znate, ako se to desi, mi ćemo naravno biti u stanju da reagujemo. Trenutna pozicija KFOR je da postoji mandat (KBS) koji je na snazi. Ako taj mandat evolvira, onda će Severnoatlantski savet i NATO saveznici morati da ponovo procene našše angažovanje ovde na Kosovu. Tako da, ja kao komandant Multinacionalne borbene grupe Istok moram samo da se usredsredim na moju misiju, a to je misija KFOR, koju ćemo izvršiti onako kako nam komanda KFOR bude dala smernice, bićemo u sinhronizaciji sa bilo čime što nam komanda KFOR i NATO saveznici i vođstvo NATO kažžu da radimo”, rekao je Makareg.

On je rekao i da su oni spremni i istrenirani.

“Imamo sjajan tim koji možže da izvede bilo koju operaciju, tako da smo spremni”, rekao je Makareg.

Na pitanje da li je iz sediššta NATO dobio konkretne instrukcije vezane za 28. novembar, Makareg je odgovorio odrično.

“Kratak odgovor, nisam”, naveo je on.

Upitan kako će se u Bondstilu snaći u misiji održžavanja mira, potpuno drugačijoj u odnosu na funkciju u Nacionalnoj gardi američke vojske gde je bio kontrolor zadužžen za budžžet od 16 milijardi dolara, Makareg je kazao da ima “raznovrsno iskustvo”.

“Moj prethodni posao jeste bio da radim kao kontrolor Nacionalne garde, ja zaista jesam upravljao budžžetom od 16 milijardi dolara za sve 54 američke savezne držžave i teritorije, ja sa to gledam kao na liderstvo. Ja sam imao iskustva i u operacijama, komandovao sam artiljerijskim bataljonom, tako da sam, kada se radi o liderstvu, veoma uveren da mogu da izvedem ovu misiju kao komandant”, ocenio je Makareg.

Na pitanje o poslu koji je obavljao u Pentagonu, gde je nakon dobijanja čina pukovnika bio jedan od pet zamenika Sekretara vojske u Ministarstvu odbrane SAD, i kako će mu to iskustvo pomoći u misiji u Bondstilu, Makareg je kazao da će to “zapravo biti od velike pomoći”.

“Radićemo u NATO okružženju i dosta toga se zasniva na odnosima, tražženju saradnje i radu sa ljudima, a kada radite u Pentagonu višže od pet godina – tamo se sve svodi na odnose. Mislim da je ova misija totalno drugačija u odnosu na Irak i Avganistan, mislim da mi mnogo pomažže to ššto sam radio na takvom nivou”, rekao je Makareg.

Upitan o tome ššto je njegov prethodnik u Bondstilu Nik Dučić, koji je srpskog porekla, obiššao tokom misije dosta srpskih crkava na Kosovu, i da li on planira da ih obilazi iako nije srpskog porekla, Makareg je kazao da bi “voleo da ih poseti”.

“Volim istoriju. Bilo bi mi zadovoljstvo da posetim te manastire. Pogledaću ššta je puklovnik Dučić radio tokom rotacije (njegove jedinice), deluje da je učinio dosta dobrih stvari, otvorio poneka vrata, pogledaćemo to i potencijalno otići tamo i nastaviti angažžovanje sa zajednicom. Da, voleo bih da vidim manastire, ukoliko je to moguće”, zaključio je Makareg.

Izvor: blic, tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.