Kako su različite kulture i uticaji oblikovali graditeljstvo u Srbiji

0
Foto: screenshot-gradnjars

Uslovi koje diktira geografsko područje, kao i njegovi klimatski uslovi, svakako umnogome utiču na oblikovanje, konstruktivne karakteristike i materijalizaciju građevine. Međutim, verovanje da je samo zidana kuća prava kuća, kod nas je i dalje na snazi. Ima li pomaka? Krenimo redom!

Vekovima unazad ljudi su svoje objekte prilagođavali uslovima lokacije. Danas, zahvaljujući savremenim tehnologijama i materijalima, moguće je prkositi nepovoljnim geografskim ili klimatskim uslovima pa tako, na primer, na nepristupačnu planinsku lokaciju prefabrikovani elementi mogu biti prebačeni helikopterom. Granice ne postoje ali ipak, da li zbog tradicije gradnje ili ekonomičnosti i sve veće težnje ka održivosti, svaki deo sveta je u znatnoj meri sačuvao svoj prepoznatljiv sistem gradnje i materijalizacije objekata koji je najadekvatniji za oblast u kojoj se objekat gradi.

Ukoliko izuzmemo rapidnu trku za što višim, tehnološki superiornijim i održivijim objektima koji se grade u svetskim prestonicama, sa puno betona, stakla i čelika i fokusiramo se na tradicionalne načine gradnje u zemljama širom sveta, uvidećemo da se i dan danas za izgradnju manjih objekata biraju tehnike gradnje koje su protkane kroz njenu tradiciju i uslovljene lokalnim fizičkim faktorima.

Tako ćemo, kako smo već navikli da viđamo u zapadnjačkim filmovima, širom Sjedinjenih Američkih Država u najvećem broju, gotovo u 90% slučajeva, sresti montažne stambene objekte građene od drvene konstrukcije sa šupljim zidovima u koje se pored izolacije postavljaju i instalacije. Čak i u Kanadi, gde vladaju hladnije zime, prisutan je sličan sistem gradnje. Objekti izgrađeni od cigle uglavnom se viđaju u industrijskim i urbanijim gradovima.

Šta je (sve) uticalo na graditeljstvo u našoj zemlji

Sveopšte je poznato je naša zemlja kroz vekove bila raskrsnica puteva mnogih naroda, pa smo samim tim neretko bili i pod uticajem istih, a na arhitektonskom planu ti uticaji su možda i bili uočljiviji nego u nauci, tehnologiji, kulturi, umetnosti ili ekonomiji.

Tako smo od Rimljana nasledili primenu kosih krovovacrepa kao krovni pokrivač ali i opeku kao jedan od osnovnih građevinskih materijala. Nekadašnja primena lučnih konstrukcija na tlu Srbije, koja je takođe preuzeta od Rimljanja, tokom vremena je zaboravljena iako je bila pogodna za naglašavanje organizacije prostora, kako kod stambenih objekata, tako i kod sakralnih građevina. Ipak, primeri lučnih krovova počinju ponovo da se javljaju i to posebno u Novom Sadu.

Što se tiče primene drveta, u najvećoj meri za izgradnju krovne konstrukcije, možemo takođe pretpostaviti da je uticaj imala rimska arhitektura, s obzirom na činjenicu da su Rimljani drvo koristili za izradu raznovrsnih konstrukcija, uključujući i ratne mašine. Ipak, imajući u vidu konfiguraciju i klimatske uslove naše zemlje, primena drveta kao značajnog građevinskog materijala sasvim je logičina. Na našim područjima, kako u prošlosti, tako i u sadašnjosti drvo je izuzetno cenjen materijal za izradu kako krovnih konstrukcija, tako i stolarije i raznovrsnog nameštaja.

Turski uticaj

Što se tiče formiranja organizacije stambenih objekata, najveći uticaj se možda može videti u prisustvu Turaka na našim prostorima. U mnogim gradovima širom Srbije i danas postoji koncept, postavljanja objekta do ulice, de se prodajni prostor ili nekada radionica smešta u prostor otvoren ka uličnom frontu, a stambeni prostor biva smešten ili na spratu ili iza prodajnog prostora.

Kroz istoriju graditeljstva u Srbiji kako kod osnovnih tipova kuća tako i kod razvijenijih oblika, osim organske povezanosti svakog objekta s prirodom, često postoji i nepogrešivo postavljanje međusobne srazmere pojedinih delova kuća, kao i harmonične povezanosti spoljnjeg izgleda kuće i unutrašnje opreme zgrade. Ukrašavanjem kuće i okućnice, dekorativno i estetski uobličavale su se pojedinačne i skupne stambene celine. Potreba da se kuća, u kojoj se odvijao čitav društveni, proizvodni i običajni životni ciklus, dopuni i ulepša raznim oblicima i bojama ogledala se u profilisanim konstruktivnim podupiračima, lepo oblikovanim dimnjacima, prozorima, vratnicama.

Uticaj interneta na graditeljstvo

Kao i na svaku drugu sferu u životu i na graditeljstvo utiče pojava interneta i globalna informisanost. Na internetu se mogu videti primeri arhitekture iz dalekih zemalja, te se neretko javlja želja za primenom arhitektonskih rešenja, konstruktivnih karakteristika pa i materijala koji su korišćeni na objektima u SAD, Skandinaviji ili u drugim delovima sveta.

Nameće se jednostavan zaključak da na relativno maloj teritoriji naše zemlje postoji prisustvo raznovrsne gradnje. Bogata istorija, uticaj mnogobrojnih zemlja, razvijeno narodno graditeljstvo ali i fizičko-geografski aspekt Srbije, uticali su na razvoj graditeljstva u našoj zemlji zbog čega se ono ne može svrstati u jedan okvir ili u jedan konstruktivni sklop. Kako će i da li će neki novi narodi, svetska i lokalna dešavanja, kao i prisustvo interneta uticati na dalji razvoj našeg graditeljstva ostaje nam da vidimo.

Više o ovoj temi pronađite na ovom linku.

Izvor: gradnja

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.