INSTITU U KAMENICI: Pacijentu ugrađena srčana pumpa

0

Pacijentu D. N. (1955) iz Petrovaradina prošle sedmice ugrađena je srčana pumpa u Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici i on se sada oporavlja u jedinici intenzivne nege.

Operaciju koja je trajala tri sata uradio je direktor Instituta profesor dr Aleksandar Redžek, koji kaže da je ovo drugi pacijent kojem je ugrađena srčana pumpa, te da se žena kojoj je pre dve i po godine ugrađena pumpa oseća dobro.

Mehanička srčana pumpa ugrađuje se u levu komoru i pomaže njen rad, a dobijaju je pacijenti kojima je teško oštećena funkcija leve komore, odnosno imaju termalnu srčanu insuficijenciju, te se uz pomoć pumpe obezbeđuje snabdevanje krvlju, a time i kiseonikom i hranljivim materijama, svih organa.

“Pacijent je dugogodišnji srčani bolesnik, koji je više puta godišnje dolazio na lečenje u Institut zbog tegoba kao što su slabost, malaksalost, nedostatak vazduha, zamor i pri obavljanju redovnih dnevnih aktivnosti. Srce mu je radilo 15 odsto, a sada pumpa radi umesto srca i obezbeđuje, odnosno dopunjava rad oslabljene leve komore. Pacijentu će biti popravljen kvalitet života i imaće zadovoljavajući funkcionalni status”, kazao je dr Redžek za „Dnevnik“ i dodaje kako je operacija urađena u saradnji s timom Kliničkog centra Srbije i prof. dr Svetozarom Putnikom, koji je asistirao Redžeku.

Rizik od ove intervencije zavisi od disciplinovanosti pacijenta. Kako napominje dr Reyek, pacijent treba da kontroliše koagulacioni status, kako se ne bi pojavio tromb, koji onda može da izazove infarkt ili moždani udar. Na telu, sa spoljne strane, nalazi se žica koja povezuje pumpu koja je na srcu i spoljašnji kontrolor uz kojeg su baterije, koje pacijent nosi na pojasu. Stoga je važna i higijena, kako ne bi došlo do infekcije na mestu na kojem iz tela izlazi žica za napajanje strujom.

Osim kontrolne jedinice i dve baterije, na pojasu je i monitor na kojem se očitavaju podaci o krvotoku, broju obrtaja, potrošnji struje. Takođe, na displeju mogu da se pojave i alarmi koji upozoravaju na to da nešto nije redu, a pacijent tokom boravka u bolnici nauči da tumači alarme, kao i postupak u tim situacijama.

„Pacijent se sada dobro oseća, polako ustaje iz kreveta, edukuje se o korišćenju pumpe u kućnim uslovima. Planiramo da ove godine ugradimo još tri srčane pumpe“, kaže dr Redžek i dodaje kako pacijenti mogu da koriste pumpu i do deset godina.

Potreba za transplantacijom velika

„Značaj srčane pumpe je utoliko veći zbog malog broja potencijalnih donora. Potrebe za transplantacijom su daleko veće u odnosu na potencijalni broj donora. U našoj zemlji imamo jednog do dva potencijalna donora na milion stanovnika, a u zemljama s razvijenim transplantacionim programom ima 25 do 30 potencijalnih donora na milion stanovnika“, istakao je dr Redžek.

Izvor: dnevnik

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.