Digitalno nasilje sve zastupljenije među srednjoškolcima

0

Mladi u srednjim školama sve su izloženiji digitalnom nasilju, a istraživanje je pokazalo da svega 35 odsto nastavnika smatra sebe kompetentnim da se nose sa situacijama digitalnog nasilja, izjavila je savetnica u Ministarstvu prosvete Gordana Medenica.

Ona je na predstavljanju rezultata projekta “Budi muško – menjaj pravila: program sprečavanja nasilja u srednjim školama”, naglasila da svi zajedno moramo više raditi na prevenciji svih oblika nasilja u školama.

Medenica kaže da je Grupa za zaštitu od nasilja i diskriminacije u Ministarstvu prosvete radila puno projekata na rodno zasnovanom nasilju, digitalnom nasilju i rešavanju psihološko kriznih situacija u vaspitno obrazovnim ustanovama.

“Pružamo podršku onima koji trpe nasilje, koji su ugroženi, ali i zaposlenima da se sa ovom pojavom nose na što adekvatniji način i da poštuju sve zakonske procedure”, naglasila je Medenica.

Digitalno nasilje, kako kaže, sve je više zastupljeno, a ministarstvo je zajedno sa Unicefom i Telenorom sprovelo projekat “Zaustavimo digitalno nasilje”, gde je obučeno više od 8.000 zaposlenih za reagovanje u situacijama digitalnog nasilja, ali se radilo i sa učenicima na vršnjačkoj edukaciji.

Branko Birač iz Centra E8, naglasio je da ta organizacija ima veliki broj realizovanih radionica u srednjim školama i da su radili sa mladima u više od 35 gradova i opština.

Poslednjih osam godina, kako kaže, Centar E8 se profilisao kao organizacija za edukaciju mladića na teme rodne ravnopravnosti i prevencije nasilja.

Projekat “Budi muško – menjaj pravila” podrazumeva edukaciju učenika i nastavnog osoblja na teme prevencije nasilja i rodno zasnovanog nasilja.

U prethodne tri godine, naglasio je Birač, organizovane su brojne edukacije sa mladićima u srednjim školama.

Pod digitalnim nasiljem podrazumevaju se svi slučajevi u kojima neko koristi elektronske uređaje (mobilni telefon, računar, kameru) i internet kako bi nekoga namerno uplašio, uvredio, ponizio ili ga na neki drugi način povredio.

Izvor: Tanjug/Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.