Ako žene stanu – staće sve

0
Foto: printscreen rts

Osmi 8. mart kao Međunarodni dan žena uspostavljen je pre 109 godina na prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji u Kopenhagenu. Istoričarka Ivana Pantelić govorila je za RTS o tome kako su se žene u svetu i u Srbiji borile za svoja prava u dvadesetom veku i šta su zadaci dalje emancipacije.

Američke i engleske sifražetkinje prve su u 19. veku započele borbu za ekonomsku jednakost i pravo glasa žena.

Njih 15.000 bilo je u maršu na ulicama Njujorka 1908. Naredne godine u Sjedinjenim Državama obeležen je prvi nacionalni Dan žena, posle deklaracije koju je izdala Socijalistička partija Amerike.

“U Srbiji je Socijaldemokratska partija 1910. osnovala žensku sekciju i one su, uglavnom žene radnice, 1914. prvi put obeležile Dan žena. To su nazvale revolucionarnim danom, a na skupu su govorile o ekonomskoj nejednakosti žena i neophodnosti dobijanja prvih prava”, ističe Ivana Pantelić, sa Instituta za savremenu istoriju. Dan žena je u Crnoj Gori prvi put obeležen 1919. godine, a u Sarajevu 1914.

Među najznačajnijima za izvojevana prava su Klara Cetkin i Roza Luksemburg, a kod nas partizanke i u Prvom svetskom ratu Milunka Savić.

“Ona je u duboko patrijarhalnoj sredini, u tom trenutku bila izuzetak koji ne potvrđuje pravilo, i pokazala je da se može biti ravnopravan i u tim nemogućim situacijama”, navela je Ivana Pantelić.

I muškarci su učestvovali u borbi za ženska prava – u Engleskoj je to bio lord Liton, član Gornjeg doma britanskog parlamenta. Kod nas je to bio Jaša Prodanović, političar i publicista koji je u skupštini 1921. održao govor o potrebi da i žene dobiju prava.

“U posleratnoj Jugoslaviji žene su postale izjednačene s muškarcima, stekle su prava u Ustavu iz 1946. Sedamdesetih se izgubila ta revolucionarna komponenta, koja je bitna, a od 2000. ženske organizacije ponovo marširaju na ulicama svakog 8. marta i postavljaju ista pitanja. Ove godine se marš zove ‘Ako žene stanu – staće sve'”, rekla je Ivana Pantelić.

Ujedinjene nacije su dale najveći doprinos unapređenju prava žena i njihovog intenzivnijeg uključivanja u politički život.

Ipak, ostaje potreba da se podstiče njihovo obrazovanje, zdravstvena zaštita i životni standard. Jer, mnoge žene u svetu još su isključene iz ovih oblasti.

Izvor: rts

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.