12.maja se obeležava Međunarodnog dana sestrinstva!

0
Foto: Pixabay

Međunarodni dan sestrinstva (12. maj 2018.) u Novom Sadu će se proslaviti pod sloganom ”Sestrinski glas za zdrav život – zdravlje je ljudsko pravo“. Međunarodno veće medicinskih sestara/tehničara (ICN) poziva medicinske sestre i tehničare iz celog sveta da podele svoja iskustva.

Medicinske sestre/tehničari su ključni za transformaciju zdravstvene zaštite i zdravstvenog sistema tako da niko ne bude zapostavljen i bez pristupa zdravstvenim uslugama. U odnosu na druge zdravstvene radnike, medicinske sestre/tehničari provode najviše vremena sa svojim pacijentima i njihovim porodicama, pa su detaljno upoznati sa njihovom situacijom i okolnostima koje mogu uticati na njihovo zdravlje i boljitak. Oni su ključna karika da svi, bez obzira na to gde su i kakvo je okruženje, mogu da ostvare pravo na zdravlje.

Foto: Brif.rs

Ali šta zaista znači pravo na zdravlje i kako se u stvarnosti primjenjuje? U borbi tvoraca politika sa tim problemom, medicinske sestre/tehničari su neophodni da se odgovori na njega i da se obezbede zdravstvene usluge takvog standarda koji će omogućiti ostvarivanje spomenutog prava na zdravlje .

Svaka medicinska sestra/tehničar ima svoju priču, a svaka priča ima potencijal da poboljša zdravstveni sistem i omogući pojedincima i zajednicama da dostignu najviši mogući nivo zdravlja. One imaju snagu da dovedu do promene.

Foto: Pixabay

ICN poziva medicinske sestre/tehničare iz celog sveta da podele svoja iskustva. Prikazi slučaja trebaju se baviti nekim od Ciljeva održivog razvoja i podstaknuti medicinske sestre/tehničare da uporede svoja iskustva sa drugima. Sadržaj mora biti koncizan i kratak da bi ga onaj koji čita mogao lako razumjeti.

Izvor: Brif.rs

 

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.