Pomozi, ne oklevaj!

0
Foto: pixabay

Dom zdravlja „Novi Sad“ je akreditovan od strane Ministarstva zdravlja Srbije kao ustanova sa licenciranim instruktorima, za edukaciju  iz prve pomoći  za polaznike auto-škola, kao i za sve radne organizacije.                                          

Prema rečima glavnog tehničara Doma zdravlja i koordinatora prve pomoći, Nenada Vukasa, porast kardiovaskulranih oboljenja i srčani zastoj je jedan od ozbiljnih problema u drustvu koji zahteva veoma ozbiljan i sistematičan pristup. “Mere prve pomoći kod srčanog zastoja koje su primenjene na brz i kvalitetan način u velikoj meri smanjuju stopu smrtnosti i stepen komplikacija, te je iz tog razloga potrebno uraditi što širi obuhvat edukacije građana, kako o brizi o sopstvenom zdravlju, tako i o merama i tehnikama koje je potrebno primeniti u slučaju srčanog zastoja. Kompresije grudnog koša i veštačko disanje u srčanom zastoju su nezaobilazna karika u lancu spasavanja i potrebno je da što veći broj ljudi prođe kroz obuku prve pomoći.”, dodaje Vukas. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da je od 1990. do 2000. godine zbog povreda u saobraćajnim nesrećama u svetu umrlo 5,1 milion ljudi. Do 2020. godine smrtnost bi mogla porasti na 8,4 miliona. Glavni uzročnik i dalje će biti saobraćajne nesreće koje u globalnom mortalitet učine 22 odsto. Ekonomski troškovi povreda u saobraćaju su ogromni s obzirom na to da se oko 50 odsto nesreća sa smrtnim ishodom na putevima u svetu odnosi na radno najproduktivniju populaciju – od 15 do 40 godina. U istoj populaciji saobraćajne nesreće su vodeći uzrok invalidnosti.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova u Srbiji se godišnje, u proseku, dogodi oko 60.000 saobraćajnih nesreća u kojima pogine nešto manje od hiljadu ljudi, dok se teže ili lakše povredi  od 15.000 do 18.000. U poređenju sa rezultatima evropskih zemalja stopa smrtnosti (na 10.000 vozila) na putevima Srbije je pet puta veća. S obzirom na to da ne postoji razvijen sistem prikupljanja, obrade i objavljivanja podataka na centralnom nivou, za sada se precizno ne zna koliko saobraćajni udesi zapravo koštaju državu. U jednom istraživanju Saobraćajnog fakulteta iz Beograda, pominje se cifra od milijardu evra godišnje ili 1,7 od sto bruto društvenog proizvoda zemlje.

Značajan procenat dece i mladih učestvuje u broju od skoro 1,2 miliona lica koja svake godine izgube život u saobraćajnim nesrećama na putevima širom sveta. Globalno posmatrano, više od 40% svih žrtava saobraćajnih nesreća na drumovima su mladi do 25 godina života.

Po Kalendaru zdravlja, 11.septembar se obeležava kao Svetski dan prve pomoći, te Dom zdravlja poziva sve zainteresovane građane i radne organizacije da se informišu i prijave  za obuku prve pomoći na broj telefona 064 8189820, 021 4879 016.

Izvor: PR Tim Doma zdravlja „Novi Sad“

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.