Heroji našeg vremena: Pristupačnost – problem za svakog četvrtog građanina Srbije

0

Svaka četvrta osoba u Srbiji, među kojima nisu samo osobe sa invaliditetom, suočena je sa problemom nepristupačnosti, zbog čega je ovogodišnji Nacionalni dan davanja usmeren ka unapređenju pristupačnosti.

Septembar će biti obeležen kao Mesec pristupačnosti i sadržaće aktivnosti koje će uticati na podizanje svesti o toj temi i dati smernice za unapređenje pristupačnosti u Srbiji.

Izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Martić otvorio je konferenciju i predstavio ovogodišnju temu Nacionalnog dana davanja.

“Treću godinu Nacionalni dan davanja usmeren je ka rešavanju ključnih problema društva. O tome da smo i ove godine izabrali vrlo relevantnu temu govori i činjenica da se više od 20 udruženja, organizacija i saveza osoba sa invaliditetom priključilo kampanji, sa željom da doprinesu postizanju zajedničkog cilja”, naveo je Matić.

Matić navodi da je u okviru Srpskog filantropskog foruma osnovan i Komitet za pristupačnost koji će se tim pitanjem baviti permanentno.

Jelena Avramović iz Američke agencije za međunarodni razvoj rekla je da USAID sa ponosom podržava Nacionalni dan davanja.

USAID ovde sprovodi programe već preko 10 godina koji su imali uticaj na različite aspekte ljudskih prava, demokratije i ekonomskog razvoja, rekla je ona i dodala da svi moramo udružiti snage, znanja i resurse kako bismo rešili probleme.

Ljupka Mihajlovska, osnivač Saveza za pristupačnost Srbije, rekla je da je jedan od osnovnih ciljeva Saveza da ta tema postane pitanje celog društva, pitanje svakoga od nas.

“Čućete često da je to skupo, da je neisplativo. Isključivanje bilo koje grupacije je daleko skuplje i zato želimo da objasnimo da je tema važna za celu zajednicu”, rekla je ona.

Kako je navedeno u saopštenju, “prva panel diskusija “Srbija bez barijera” u susret Nacionalnom danu davanja dala je odgovore, na pitanja Koji su najveći problemi sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju na svakodnevnom nivou? Kako ih prevazilaze i na koga se oslanjaju?”

Nacionalni dan davanja obeležava se od 2018. 9. oktobra, na dan rođenja Mihajla Pupina sa ciljem promocije kulture davanja kroz pružanje pomoći institucijama od društvenog značaja.

Deo je Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira USAID, a sprovodi Koalicija za dobročinstvo pređena Fondacijom Divac.

Ostali članovi Koalicije su Privredna komora Srbije, Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje.

https:// youtu.be/YCyHy2EmDQA

Autor: brif

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.