Heroji našeg vremena: Akcija namenjena osobama sa invaliditetom: “Budućnost OSI i na selu”

0
Foto: Udruženje obolelih od multiple skleroze Vojvodine

Pod pokroviteljstvom “Pokrajinskog sekretarija za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, realizovan je, u subotu 7. novembra, na Inkluzivno-edukativnom salašu „Filipus“, program „BUDUĆNOST OSI I NA SELU“ od strane Društva multiple skleroze Vojvodine uz pomoć Udruženja građana „Vera Ljubav Nada“.

Društvo multiple skleroze Vojvodine je osnovano 1991. godine u Novom Sadu. U sastavu Društva deluju 14 Udruženja sa teritorije AP Vojvodine, sa oko 1.000 članova. Broj obolelih je višestruko veći. MS je bolest iz kategorije nelizlečivih. MS je nevidljiva, nepredvidiva i podmukla bolest čija je pojava u porastu, a granice se pomeraju ka maloletnim licima.

Članovi Društva MS Vojvodine iz različitih udruženja članica, sa terirorije AP Vojvodine, mladi sa smetnjama u razvoju članovi Udruženje građana „Vera Ljubav Nada“, roditelji prijatelji i stanovnici Šajkaša, proveli su dan na salašu „Filipus“. Vreme nas je poslužilo, većina aktivnosti se odvijala na otvorenom. Družilo se, pričalo i zapevalo, no i vredno se radilo.

Domaćini su nas upoznali sa starim sodadžijskim zanatom. Imali smo obuku za proizvodnju soda vode. Osobe sa intelektualnim poteškoćama imaju razvijenu manuelnu tehniku, mogućnost manipulacije, pokretljivost, snagu; dok je osobama sa fizičkim invaliditetom taj deo često sporan, ali mogu da se uključe u administrativnom, logističkom, kontrolnom i drugim poslovima. Invaliditet se sve češće se sreće kod mladih ljudi koji ne uspevaju da ostvare ni minimum radnog staža za odlazak u penziju. Sve starosne grupe oba pola se susreću sa najnižim primanjima. Sinergija osoba sa fizičkim i intelektualnim ivaliditetom može u velikoj meri doprineti dobijanju saznanja o potencijalnom unapređenju svog socijalno-ekonomskog statusa, mentalnoj i fizičkoj rehabilitaciji, kao i mogućnostima koje pruža ispunjen život na selu.

Prvo iznenađenje je bio pravi, a zaboravljeni doručak: `leba, masti i crvene paprike. Kasnije smo zajedno pripremali i ručak. Može se pričati, ali je milina provesti dan u kom smo svi jednaki, da se razumemo osmesima i pogledima, da smo jedni drugima nenametljiv oslonac, da se ne primećuju razlike. Ovaj dan je praktičan primer povećanja učešća OSI u svakodnevnim društvenim aktivnostima i smanjenje nametnute percepcije nemoći.

Naš dan na selu uključio je i timarenje konja, kao i hipoterapiju koja je obolelima od multiple skleroze jedan od boljih vidova rehabilitacije. Posebno konstruisana platforma sa rampom, omogućila je svima koji su to želeli, bez obira na svoje motorne sposobnosti da bez problema primene terapijsko jahanje. Nekima je bilo prvi put, osećaj je predivan. U prostorijama, u malim grupama, odvijale su se različte kreativne radionice. U dvorištu je organizovano sađenje sezonskog cveća i druge aktivnosti neophodne za održavanje seoskog domaćinstva. Vratio se osećaj slobode, disanja punim plućima, mirise iz detinjstva nekih od nas i podsetile koliko može da bude ispunjen dan na selu i kakvu energiju i mir, a istovremeno i zadovoljstvo može da pruži selo.

Umesto sažaljenja OSI, obolelim od MS, potrebno je razumevanje i rešavanje problema lečenja, rehabilitacije, pomagala… Ova godina je donela proširenje liste terapija koje mogu da utiču na tok bolesti i uspore je, kao i povećanje broja pacijenata koji primaju terapiju o trošku RFZO-a, no još uvek je značajniji broj obolelih kojima terapija nije dostupna.

https:// youtu.be/YCyHy2EmDQA

Autor: brif

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.